Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
«Μήλον της έριδος» ο πλούτος που ανήκει στο λαό

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναδείχτηκαν από την εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ για την αλήθεια σχετικά με το Νταρφούρ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Σουδανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Ι. Γκαντούρ

Ο Σουδανός συνδικαλιστής (πρώτος από δεξιά) ενώ μιλά στη Συνδιάσκεψη της ΠΣΟ
Ο Σουδανός συνδικαλιστής (πρώτος από δεξιά) ενώ μιλά στη Συνδιάσκεψη της ΠΣΟ
Τη σημασία που έχει η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και ο αγωνιστικός συντονισμός των συνδικάτων από διαφορετικές χώρες, αναδεικνύει ο Ιμπραήμ Γκαντούρ, πρόεδρος της Σουδανικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας σε μια σύντομη συζήτηση που ο «Ρ» είχε μαζί του, με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε στην Αθήνα η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με θέμα: «Η αλήθεια για το Νταρφούρ».

Μιλώντας για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο Νταρφούρ, ο Ιμπραήμ Γκαντούρ επισημαίνει: «Τα πράγματα είναι σήμερα λίγο καλύτερα από ό,τι ήταν όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, το 2003, το Φλεβάρη. Το Μάη του 2005 υπογράφτηκε μια συμφωνία με τη σουδανική κυβέρνηση και μία από τις μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες, στην Αμπούτζα, στη Νιγηρία, με τη στήριξη της Αφρικανικής Ενωσης και άλλων αφρικανικών και αραβικών κυβερνήσεων, τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει κι άλλες από τις ένοπλες ομάδες...».

Συγκρούσεις για το πετρέλαιο

Και συνεχίζει: «Αν διαβάσετε αμερικάνικες αναφορές, πέρα από τον "ανθρωπισμό", μιλούν και για τα αμερικάνικα συμφέροντα στην Αφρική... λένε για τα αποθέματα πετρελαίου που θα μειώνονται καθημερινά. Μερικές αναδυόμενες οικονομίες από την Ασία, έρχονται για να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος από το διαθέσιμο πετρέλαιο, ενώ πολύ περισσότερο είναι αυτό που ανακαλύπτεται. Η Αφρική αυτή τη στιγμή παράγει το 7% του διεθνούς πετρελαίου. Και καταναλώνει μόνο το 2% από αυτό.

Τα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής το 2020 θα αποτελούν - σύμφωνα με αναφορά της ΝΑΣΑ - το 45% του διεθνούς πετρελαίου. Οι εταιρείες της Κίνας διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος του αφρικάνικου πετρελαίου, λόγω της υποστήριξης που προσφέρει η Κίνα σε πολλές αφρικανικές χώρες. Πρόκειται για μια οικονομική σύγκρουση για το πετρέλαιο και τους φυσικούς πόρους, όπως το ουράνιο και ο χαλκός. Η Αφρική ίσως γίνει το θύμα ενός πολέμου στον οποίο δε συμμετέχει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί η διεθνής προσοχή σ' αυτήν την περιοχή...».

Η ΠΣΟ, στήριγμα για τα συνδικάτα του αναπτυσσόμενου κόσμου

Τέλος, τονίζει τη σημασία που είχε η πρωτοβουλία της ΠΣΟ να προγραμματίσει ειδική συνδιάσκεψη για το θέμα: «Ηρθαμε εδώ για να ενημερώσουμε τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας και ειδικά τους συναδέλφους μας από το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αθήνα, για την αλήθεια στο Νταρφούρ. Πολλά ΜΜΕ δε δίνουν τη σωστή αλήθεια για το Νταρφούρ, δε λένε για μερικούς πολιτικούς που στο διεθνές σκηνικό αναμειγνύονται παντού, ειδικά όπου υπάρχει πετρέλαιο. Μιλούν γενικά για «σκοτωμούς», για «γενοκτονία». Θέλουν διεθνείς (σ.σ. στρατιωτικές) δυνάμεις να βρίσκονται εκεί, και όταν λένε διεθνείς δυνάμεις, εννοούν τις δικές τους δυνάμεις. Συνεπώς αποτελούμε μια νέα περιοχή υπό κατάληψη, και είμαστε εδώ για να πούμε την αλήθεια».

Ολοκληρώνοντας, ο Σουδανός συνδικαλιστής υπογραμμίζει σχετικά με το ρόλο της ΠΣΟ: «Η ΠΣΟ είναι η παλιότερη αγωνιστική συνδικαλιστική ένωση του κόσμου, ιδρύθηκε το 1945. Επαιξε το πιο δραστήριο ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μετά τις αλλαγές του 1991, αυτή η Ενωση έγινε πιο αδύνατη. Με την καινούρια ηγεσία που αναδείχτηκε, το σ. Γιώργο Μαυρίκο, με την έδρα της τώρα στην Αθήνα, αυτή η διεθνής συνδικαλιστική ένωση, παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την ενδυνάμωση των σουδανικών συνδικάτων, αλλά στηρίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Εμείς, στη Σουδανική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, ως μέλη της ΠΣΟ παίρνουμε υποστήριξη, παίρνουμε προσανατολισμό, είμαστε σε στενή συνεργασία με την ηγεσία της ΠΣΟ αλλά και την ηγεσία των συνδικάτων από άλλες οργανώσεις-μέλη της ΠΣΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ