Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Εκθεση Πολιτικής Αφίσας στα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)

Αφίσες που απεικονίζουν μια ολόκληρη ιστορική περίοδο σαράντα χρόνων, 40 χρόνων μετά τη δολοφονία του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εικόνες, εξώφυλλα και πόστερ που φέρνουν τα μηνύματα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση πολιτικής αφίσας που τα εγκαίνιά της έγιναν την Παρασκευή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) (Πειραιώς 256, εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσανλής»). Μέσα από τις χίλιες, σχεδόν, αφίσες αναδεικνύεται η πολύχρονη κραυγή των λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη, ανεξαρτησία και ειρηνική συμβίωση. Αλλες αποτυπώνουν, μόνο, τη φιγούρα του Τσε, διαδίδοντας με αυτό τον τρόπο το όραμά του, τη σκέψη του και τη δράση του επαναστάτη αυτού κομμουνιστή μαχητή και διανοητή. Οι περισσότερες αποτελούν ένα «ταξίδι στο χρόνο» με κεντρικό άξονά τους την κινητήρια δύναμη της ιστορίας, την ταξική πάλη, μέσα από λαϊκούς αγώνες για ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο.

Την έκθεση «άνοιξε», την Παρασκευή το βράδυ, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, σημειώνοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με ευρύτερο ενδιαφέρον, αναπαριστά έναν διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και την πολιτική. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι συνδέεται άμεσα με την εκπαιδευτική αποστολή της ΑΣΚΤ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, που είπε - μεταξύ άλλων - ότι οι αφίσες αυτές είχαν και έχουν μεγάλη συμβολή στη διάδοση ιδεών και στην έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι ο Τσε Γκεβάρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ελληνες, όχι μόνο ως προσωπικότητα, αλλά και ως επαναστάτης, εργάτης, ακούραστος διανοητής και θεωρητικός του μαρξισμού.

Από τα προχτεσινά εγκαίνια
Από τα προχτεσινά εγκαίνια
Ο Αλφόνσο Πέρες, ΓΓ της Οργάνωσης για την Αλληλεγγύη στους Λαούς της Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), σημείωσε ότι οι αφίσες που εμπνεύστηκαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ήταν σπουδαία εργαλεία της οργάνωσης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό χρόνια τώρα. Προσέθεσε πως η κουβανική αποστολή δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο με αφορμή την έκθεση αλλά «για να ενωθούμε και να απαιτήσουμε με μια φωνή την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών συντρόφων μας και να καταγγείλουμε μαζί με σας την απόφαση απελευθέρωσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες». Τέλος, παρέμβαση με βιογραφικά στοιχεία απ' τη ζωή του Τσε έκανε και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αγκόλας στην Ελλάδα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκθεση της Πολιτικής Αφίσας που συνδιοργανώνεται από την OSPAAAL, που εδρεύει στην Κούβα, και το περιοδικό που εκδίδει, «TRICONTINENTAL», την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τη NEW STAR, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, θα διαρκέσει έως τις 10 του Ιούνη.

Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. - 10 μ.μ. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, διαλέξεις, ομιλίες και μουσικές βραδιές. Επιπλέον θα προβληθούν 20 διαφορετικά ντοκιμαντέρ, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ