Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύτιμη η διεθνιστική αλληλεγγύη

Το ΠΑΜΕ συγκέντρωσε και προσέφερε χρήματα στις αγωνιστικές δυνάμεις για τη δημιουργία καναλιού που θα προβάλλει τους εργατικούς αγώνες

Ο Σαμπρί Τοπτσού απευθύνει χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της 15ης Μάη στην Αθήνα

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ο Σαμπρί Τοπτσού απευθύνει χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της 15ης Μάη στην Αθήνα
Στην έμπρακτη συμπαράσταση που εξέφρασε το ΠΑΜΕ στις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις και συνδικάτα της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας και προσφέροντας χρήματα για τη λειτουργία του «Χαγιάτ TV» («Κανάλι Ζωής») που ξεκινά με την επιδίωξη να προβάλλει τους αγώνες των εργαζομένων, αναφέρεται ο Σαμπρί Τοπτσού, συνδικαλιστής από την Τουρκία και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Μεταφορές, που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη χώρα συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και την απεργιακή συγκέντρωση στις 15 του μήνα.

«Στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 100 κανάλια. Ομως αυτά εκπροσωπούν και εφαρμόζουν την προπαγάνδα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τους εργάτες ούτε με τα προβλήματά τους, ούτε λένε τίποτα για την πολιτική που ακολουθείται ενάντια σε εργάτες και αγρότες. Ομως το κανάλι "Χαγιάτ" δημιουργείται από εργάτες, εργαζόμενους, διανοούμενους, ταυτόχρονα αγρότες, που έχουν μαζευτεί και οι οποίοι τονίζουν ότι είναι μία ανάγκη για το κίνημα στην Τουρκία ένα τέτοιο κανάλι. Ενα κανάλι το οποίο θα τους εκφράζει και συνάμα θα είναι ένα καθημερινό εργαλείο για τον αγώνα τους.

Εξαιτίας αυτής της ανάγκης, δημιουργείται το κανάλι "Χαγιάτ", με μια μεγάλη συμπαράσταση. Θέλω να ευχαριστήσω το ΠΑΜΕ γιατί βοήθησε για τη δημιουργία του καναλιού».

Και σημειώνει: «Αυτό το κανάλι δε στηρίζεται στο κεφάλαιο ώστε να υλοποιεί τις αποφάσεις του κεφαλαίου. Στηρίζεται στους εργάτες και τους εργαζόμενους, γι' αυτό και θα είναι μέσα στον καθημερινό αγώνα τους. Είναι μια προσπάθεια των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και πιστεύουμε ότι θα εκφράζει τους ανθρώπους που καθημερινά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, που αγωνίζονται για τα ταξικά τους συμφέροντα. Οχι για την αλλαγή μερικών συνθηκών, αλλά με προοπτική την αλλαγή της εξουσίας, σκοπεύοντας στην αυριανή εξουσία. Πιστεύουμε ότι με το "Χαγιάτ" θα συμπληρωθεί ένα κενό που υπήρχε στην ενημέρωση στην Τουρκία».

Για τα γεγονότα στην Ταξίμ

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν ανήμερα την Πρωτομαγιά στην Τουρκία υπογραμμίζει: «Το 1977 στην πλατεία Ταξίμ είχαν δολοφονηθεί 34 εργάτες, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 1η Μάη. Για να τιμήσουν τους νεκρούς, κάποια συνδικάτα πήραν απόφαση και πήγαν στην πλατεία Ταξίμ, η οποία θεωρείται "κλειστή" για τους εργάτες. Οταν ο κόσμος πήγε στην πλατεία δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία συνέλαβε πάνω από 1.000 άτομα, ταυτόχρονα πολλοί χτυπήθηκαν άγρια από την καταστολή και το καθεστώς. Ομως ένα σημαντικό μέρος των διαδηλωτών κατάφερε να φτάσει στην πλατεία Ταξίμ και ύστερα από τόσα χρόνια να γιορταστεί η 1η Μάη εκεί». Και καταλήγει τονίζοντας πως συνδικάτα και εργαζόμενοι μέσα και έξω από τη χώρα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες. «Η 1η Μάη γιορτάστηκε σε 40 πόλεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ταξική συνείδηση των εργατών και εργαζομένων ως προς τις απαιτήσεις τους, μία αντίδραση ενάντια στο κεφάλαιο και τις επιθέσεις του».


Ρεπορτάζ: Α, ΜΟΣΧΟΒΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήθος εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά (2023-05-09 00:00:00.0)
«Κερδίσαμε την Ταξίμ, τώρα πρέπει να κερδίσουμε τη χώρα»! (2010-05-09 00:00:00.0)
Σε όλο τον κόσμο τιμήθηκε η Μέρα της Εργατιάς (2010-05-04 00:00:00.0)
Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο (2009-04-30 00:00:00.0)
Αγρια καταστολή της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης (2008-05-02 00:00:00.0)
Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ (2008-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ