Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
1η Μάη 2009
Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο

Η Πλατεία της Επανάστασης αναμένεται να πλημμυρίσει και πάλι στην Αβάνα (φωτ. αρχείου από τον περσινό γιορτασμό)

Associated Press

Η Πλατεία της Επανάστασης αναμένεται να πλημμυρίσει και πάλι στην Αβάνα (φωτ. αρχείου από τον περσινό γιορτασμό)
Με πορείες και συγκεντρώσεις προετοιμάζεται ο αγωνιστικός γιορτασμός της αυριανής παγκόσμιας μέρας της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο.

Με μαζικότητα, αγωνιστικότητα, πατριωτισμό και με ενθουσιασμό, θα γιορταστεί φέτος η Πρωτομαγιά στην Κούβα σε μια σειρά πόλεις της χώρας, αλλά και με την κεντρική εκδήλωση και διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα. Επικεφαλής της πορείας θα είναι χιλιάδες πιονέροι, μαζί με τους δασκάλους τους και άλλους φοιτητές, κρατώντας τις σημαίες της Κούβας και της Οργάνωσης των Πιονέρων «Χοσέ Μαρτί». Επίσης, στην Κούβα, ήδη, βρίσκεται και θα πάρει μέρος και στη μεγάλη πορεία στην Αβάνα, 10μελής Μπριγάδα Αλληλεγγύης του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Ο κουβανικός λαός αναμένεται να γιορτάσει την 1η Μάη, εκφράζοντας τη δέσμευσή του στην Επανάσταση, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια, αλλά και 70 χρόνια της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Σαλβαδόρ Βαλντές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται αύξηση της παραγωγής και της πειθαρχίας, ορθολογιστική χρησιμοποίηση των πόρων, ανάπτυξη μιας κουλτούρας της εξοικονόμησης πόρων και βελτίωση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών.

Στη Ρωσία, αλλά και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, καθώς και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, σχεδιάζονται εκδηλώσεις και συναυλίες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά, που διοργανώνουν οι αγωνιστικές κομμουνιστικές δυνάμεις.

Εκρηκτικό διαφαίνεται το κλίμα στη γειτονική Τουρκία, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί σε μαζική ενωτική εργατική διαδήλωση στην πλατεία - σύμβολο στην Κωνσταντινούπολη, Ταξίμ, παρά την απαγόρευση που ήδη υπάρχει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τοποθετήθηκαν ως μέτρο εκφοβισμού από την αστυνομία, κάμερες μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Επαναστατικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων (DISK), που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικαλιστικό φορέα της Τουρκίας.

Προάγγελος των «πρωτομαγιάτικων μέτρων» φαίνεται ότι ήταν και οι αστυνομικές έφοδοι της Δευτέρας στη συνοικία Μποσταντζί, με τρεις νεκρούς, οι οποίες ακολουθήθηκαν άμεσα από τις δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Μουαμάρ Γκιουλέρ, για απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην ιστορική πλατεία Ταξίμ. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε την πλατεία Ταξίμ ακατάλληλη για συγκεντρώσεις, καθώς «μπορεί να δώσει έδαφος για προβοκάτσιες»...

Επίσης, άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε άλλα σημεία.

Στη Βενεζουέλα ταξικά συνδικάτα, το ΚΚ Βενεζουέλας, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πρωτεύουσα Καράκας. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ αναμένονται συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Νότια Αφρική και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ