Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
1η Μάη 2009
Τίμησαν όσους έπεσαν στους ταξικούς αγώνες

Συγκινητική η εκδήλωση, που διοργάνωσαν χτες οι οικοδόμοι στην Αθήνα για τους 11 εκτελεσμένους συναδέλφους τους, στην Καισαριανή, το 1944

«Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!»/ Να περιμένεις πια δεν γίνεται, είναι αργά πολύ!/ Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη/ την αλληλεγγύη!»

Το καθήκον που έχει κάθε εργάτης, να δράσει για να δυναμώσει η ενότητα και η πάλη της τάξης του κόντρα στους εκμεταλλευτές, ήταν το μήνυμα που εξέμπεμψε η χτεσινή, πλούσια εκδήλωση που ετοίμασαν με μεράκι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Μια εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, αφιερωμένη στους 11 οικοδόμους που βρίσκονταν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές τους οποίους εκτέλεσαν οι Γερμανοί την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή και στην οποία παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσμένων εργατών, που ταξίδεψαν από άλλες περιοχές της χώρας. Οι οικοδόμοι τούς απένειμαν τιμητικές πλακέτες.

Οικοδόμοι κάθε ηλικίας γέμισαν το θέατρο «Γκλόρια». Το ενδιαφέρον κράτησε αμείωτο το βίντεο που προβλήθηκε, κάνοντας αναδρομή σε ιστορικές Πρωτομαγιές από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές των αγώνων των εργατών που πάντα συναντούσαν την καταστολή από το κράτος και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου.

Στην είσοδο της αίθουσας, πολλοί κοντοστέκονταν για να δουν τα μπλοκ που παρουσίαζαν παλαιότερες και πιο σύγχρονες πρωτομαγιάτικες αφίσες της Ομοσπονδίας, φωτογραφίες από κινητοποιήσεις - σταθμούς στη δράση του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας, ποιήματα με στίχους (όπως οι παραπάνω του Μπρεχτ) που φώτιζαν το μονόδρομο που ανοίγεται μπροστά στην εργατιά.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας, που στάθηκαν γίγαντες απέναντι στην αστική τρομοκρατία και βγήκαν νικητές, τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ανοίγοντας την εκδήλωση. Συγκίνηση προκάλεσαν τα ποιήματα που διάβασαν νεολαίοι εργαζόμενοι, αλλά και ο χαιρετισμός της Ιφιγένειας Κωνσταντίνου από την οικογένεια του Αποστόλη Συνοδινού - που ήταν ένας από τους 11 εκτελεσμένους οικοδόμους της Καισαριανής.


«Το ταξικό μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει αναλλοίωτο, επιβεβαιώνεται στη ζωή και απαντάει σε όσους τα "δίπλωσαν" και προσπαθούν να αντικαταστήσουν την πάλη των τάξεων με κοινωνικά συμβόλαια, κοινωνικούς εταίρους και άλλα αποπροσανατολιστικά ευρήματα της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος.

Την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη ανέδειξε η παρουσία πολλών ακόμα ταξικών συνδικάτων, αλλά και άλλων μαζικών φορέων, όπως και τα αγωνιστικά και εργατικά τραγούδια με τα οποία κράτησαν συντροφιά στο κοινό η Σύλβια Καπερνάρου και ο Κώστας Σταυρόπουλος. Μετά από ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών εργατών και κρατώντας ένα γαρίφαλο στο χέρι, οι εργάτες έφυγαν απ' την εκδήλωση δίνοντας ραντεβού στα γιαπιά και τα εργοτάξια όπου αύριο θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις τιμής της μέρας - σύμβολο (2024-05-02 00:00:00.0)
Την Κυριακή 28 Απρίλη ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου (2024-04-23 00:00:00.0)
ΑΥΡΙΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ! (2013-04-30 00:00:00.0)
Εργοστάσιο το εργοστάσιο για την επιτυχία της απεργίας (2013-04-24 00:00:00.0)
Τιμούν και προετοιμάζουν την απεργία της 1ης Μάη (2009-04-11 00:00:00.0)
Αγωνιστική, ταξική, διεθνιστική Πρωτομαγιά (2004-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ