Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργανωμένο σχέδιο απολύσεων και αφαίρεσης δικαιωμάτων

Υπερκερδοφόροι όμιλοι πετούν εργαζόμενους στο δρόμο, επιβεβαιώνοντας ότι το κεφάλαιο δουλεύει από τώρα για την επόμενη μέρα της κρίσης

Απολύσεις, εκβιασμοί και απλήρωτα δεδουλευμένα φορτώνουν οι εργοδότες στις πλάτες των εργαζόμενων, στο όνομα της κρίσης
Απολύσεις, εκβιασμοί και απλήρωτα δεδουλευμένα φορτώνουν οι εργοδότες στις πλάτες των εργαζόμενων, στο όνομα της κρίσης
Με ένταση των απολύσεων και άλλων αντεργατικών μέτρων, έχοντας για στήριγμα τα κόμματα του κεφαλαίου, οι εργοδότες επιχειρούν να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τα - υποτιμημένα - στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τον Απρίλη του 2009 καταγράφηκαν 1.298 απολύσεις και 169 διαθεσιμότητες. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» που θα επηρεάσουν 1.000 ακόμα εργαζόμενους.

Συνολικά από το μήνα Νοέμβρη μέχρι σήμερα, χάθηκαν 18.559 θέσεις εργασίας και έγιναν 2.617 διαθεσιμότητες. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι εκβιαστικές προβλέψεις, όπως αυτές που κάνει η έρευνα του Ιδρύματος Τουριστικών Ερευνών, η οποία εκτιμά ότι αν η μείωση των αφίξεων κυμανθεί από 5% έως 15% θα χαθούν από 69.000 έως 144.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον κλάδο του επαγγελματικού γιότ έγιναν 470 απολύσεις μόνιμου προσωπικού και εκτιμάται ότι κατά τη θερινή περίοδο δε θα προσληφθούν 5.000 εποχικοί εργαζόμενοι. Είναι αυτονόητο ότι έρευνες σαν την παραπάνω, πέρα από την περιγραφή μιας ενδεχόμενης κατάστασης, αξιοποιούνται και για την απόσπαση επιδοτήσεων και άλλων προνομίων για τους μεγαλοεργοδότες των κλάδων, στο όνομα τού να σώσουν δήθεν τις θέσεις εργασίας.

Προκαλούν οι μεγαλοκατασκευαστές

Το φάσμα της ανεργίας, ωστόσο, δείχνει να απειλεί ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και μάλιστα σε εταιρείες που γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστια κερδοφορία. Μια από αυτές τις εταιρείες, ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ (του μεγαλομετόχου Μπόμπολα), έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις και προβλέπεται να συνεχίσει με ακόμα περισσότερες. Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκαν 40 εργαζόμενοι. Διαρρέεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα θα έχουν πραγματοποιηθεί άλλες 70. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίκειται κύμα απολύσεων μέχρι το Σεπτέμβρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν ήξεραν, καν, ότι έχουν γίνει οι απολύσεις των συναδέλφων τους.

Το ΠΑΜΕ, χτες το απόγευμα, πραγματοποίησε εξόρμηση έξω απ' τα κεντρικά γραφεία του ομίλου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην επιλέξουν το δρόμο του συμβιβασμού με την εργοδοσία, αλλά να παλέψουν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για τα δικαιώματά τους.

Ο Αποστόλης Κόκκινος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο των οικοδόμων, δήλωσε στον «Ρ»: «Η πλουτοκρατία συνεχίζει να απολύει εργαζόμενους. Αυτό κάνει και ο όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ, παρόλο που είναι φανερό ότι δεν έχει καν το πρόσχημα της κρίσης. Συνεχίζει κανονικά να μαζεύει κέρδη απ' όλη την Ελλάδα. Μόνο και μόνο τα διόδια που εισπράττει, απ' τα έργα που έχει συμμετάσχει, θα μπορούσε να προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους και όχι να απολύει. Στόχος τους, όμως, είναι τα κέρδη. Απολύουν για να μοιράζεται η δουλειά σε λίγα χέρια με την εντατικοποίηση της εργασίας. Μετά από λίγο διάστημα θα προσλάβουν εργαζόμενους με μικρότερο μεροκάματο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο απ' την αντίστασή τους και τη συσπείρωσή τους στο ταξικό κίνημα. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο».

Απολύσεις σε Λάρισα και Ηγουμενίτσα

Απολύσεις, τρομοκρατία, παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου τους, είναι ορισμένα από όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στο εργοστάσιο πλαστικών ΚΑΡΑΤΖΙΣ ΑΕ στη Λάρισα. Ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα, η εταιρεία «τρώει» λεφτά από τα δεδουλευμένα, πληρώνοντας τους εργαζόμενους με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και όχι τη Σύμβαση του κλάδου τους. Ενώ για να τους τρομοκρατήσει απέλυσε και δύο εργαζόμενους. Την κατάσταση στο εργοστάσιο καταγγέλλει η αγωνιστική παράταξη της ΔΑΣ του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση δικαιωμάτων τους.

Αλλοι πέντε εργαζόμενοι απολύθηκαν και στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμανιού στην Ηγουμενίτσα από την εταιρεία «ΕΛΤΕΡ», ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων εργαζομένων από τις αρχές Απρίλη σε 16. Η εταιρεία επικαλείται κονδύλια που δε δίνονται και τα οποία δήθεν βάζουν «φρένο» στη συνέχιση των εργασιών για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι και άλλοι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα.

Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα Μάρτη και Απρίλη και δώρο Πάσχα, παραβιάζει τα προβλεπόμενα για το ωράριο, την εργασία με βάση την ειδικότητα, τον αναγκαίο αριθμό των εργαζομένων. Προβλήματα που αναδείχτηκαν έγκαιρα από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και καταγράφηκαν ύστερα από παρέμβασή του από την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία ωστόσο μέχρι και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος για την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.

Εκβιασμοί μπροστά στην Πρωτομαγιά

Μαζί με τις απολύσεις πάνε και οι απόπειρες τρομοκράτησης των εργαζομένων. Σκηνικό απεργοσπασίας φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει η εργοδοσία στα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών στην περιοχή, η εργοδοσία με πρώτο και καλύτερο τον «Ομιλο Στασινόπουλου» (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, κ.λπ.) βάζει τα «παλικάρια» της να ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι την Παρασκευή θα δουλέψουν κανονικά.

Το «κυνήγι» των εργατών είναι ανελέητο. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο όμιλος του Στασινόπουλου έχει εξαπολύσει μια άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων με εκατοντάδες απολύσεις μόνο το τελευταίο εξάμηνο (συμβασιούχους, εργαζόμενους εργολαβιών, κλπ.). Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να σκεφτούν πολύ καλά ότι η μόνη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία είναι η μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Και αυτό που θα την «πονέσει» ακόμα περισσότερο είναι η μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Τέλος, δεδουλευμένα 2 και 3 μηνών οφείλει σε 22 εργαζόμενους και η εργοδοσία της επιχείρησης «ΑΚΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ