Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέες αυταπάτες σκορπίζουν οι οπορτουνιστές

Σχόλιο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαβούλευσης

Σε σχόλιό της για τη δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τροποποίηση της οδηγίας 2003/88/ΕΚ για τον εργάσιμο χρόνο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αποτυχία της Επιτροπής Διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας στην ΕΕ, αξιοποιείται από τις δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου" για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, για τον εξωραϊσμό της ΕΕ, για τη μείωση της αγωνιστικής επαγρύπνησης της εργατικής τάξης μπροστά στη βέβαιη προώθηση των αντιδραστικών ρυθμίσεων που απαιτεί το κεφάλαιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη: "Το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν είναι μία νίκη για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε ολόκληρη την Ευρώπη"! Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, κρύβουν το κύριο, που είναι ότι εξακολουθεί να ισχύει η Οδηγία 2003/88/ΕΚ, το αντεργατικό αυτό έκτρωμα που προβλέπει ημερήσιο χρόνο εργασίας 13 ωρών, διευθέτηση του εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης σε 6μηνη βάση, ενώ βέβαια περιλαμβάνει και τη ρήτρα "αυτοεξαίρεσης - opt out" με βάση την οποία οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και το κεφάλαιο μπορούν να επιβάλλουν εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 78 ώρες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τους πανηγυρισμούς των οπορτουνιστών, τους τακτικούς ελιγμούς των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", για να αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή στις κάλπες των ευρωεκλογών. Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους στην ΕΕ βρίσκονται μπροστά. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση του κεφαλαίου, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, απελευθερωμένα από την ανάγκη εξαπάτησης των εργαζομένων μπροστά στις κάλπες. Μέχρι τότε, το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε ενεργό και απλήρωτο "ανενεργό", θα επιβάλλεται με τις δικαστικές αποφάσεις και τη νομολογία των δικαστηρίων, μέχρι να κατοχυρωθεί και στη νομοθεσία της ΕΕ. Η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, η μείωση της εργάσιμης βδομάδας με ταυτόχρονη μείωση μισθού, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της μερικής απασχόλησης αποτελούν στρατηγική επιλογή της ΕΕ του κεφαλαίου.

Η πάλη του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να εξαντλείται στην απόκρουση των χειρότερων αντεργατικών μέτρων που προωθούνται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις. Απαιτείται να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Κατάργηση της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ. Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ. Διεκδίκηση σταθερής ημερήσιας δουλειάς, 7ωρο - 5μερο - 35ωρο, με αύξηση των μισθών και γενικότερα ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ - στις ευρωεκλογές. Ψήφος ανυπακοής και ρήξης με την πολιτική και την ίδια την ΕΕ. Ψήφος τώρα στο ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ