Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψίχουλα σε μισθούς και επίδομα ανεργίας

Πολύ κάτω από τις ανάγκες των ανέργων παραμένει το επίδομα ανεργίας μετά και την νέα αναπροσαρμογή του στα 454,25 ευρώ από αύριο 1η του Μάη. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, περίπου τα 2/3 δε λαμβάνουν ούτε αυτό το γλίσχρο επίδομα εξαιτίας της περιορισμένης χρονικής του διάρκειας.

Η αναπροσαρμογή αυτή έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής του άρθρου 5, του νόμου 3552/2007, που ορίζει ότι το ποσό του τακτικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας θα αναλογεί στο 25πλάσιο του 55% του κατώτατου ημερομισθίου, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε όλες τις κατηγορίες ανέργων γίνεται προσαύξηση 10% επί του επιδόματος για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

Σημειώνεται ότι με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν προβλέπεται καμιά αύξηση στην αρχή του χρόνου. Η σχετική αύξηση κατά 5,5% μπαίνει αύριο πάνω στα κατώτερα μεροκάματα και στους κατώτερους μισθούς που βρίσκονται σε άθλια επίπεδα. Ετσι ο κατώτερος μισθός διαμορφώνεται στα 740 ευρώ μεικτά και το κατώτερο μεροκάματο 33,04 ευρώ μεικτά. Η πραγματική ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στις κατώτερες αμοιβές είναι μόλις 3,66%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ