Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ενέκρινε τη στρατιωτική βοήθεια - μαμούθ ο Κλίντον...

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ προς το στρατό της Κολομβίας αποσκοπεί στην «ενίσχυσή» του έναντι των ανταρτών...

Associated Press

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ προς το στρατό της Κολομβίας αποσκοπεί στην «ενίσχυσή» του έναντι των ανταρτών...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από τη δολοφονία των 6 μαθητών από Κολομβιανούς στρατιώτες -μόλις την περασμένη βδομάδα-, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποφάσισε να προκρίνει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Κολομβία, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, με το επιχείρημα ότι «βελτιώθηκε η κατάσταση» εις ό,τι αφορά τα... ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Η στρατιωτική αυτή βοήθεια -το μεγαλύτερο πακέτο που έχει δοθεί ως σήμερα στη χώρα- επισήμως προορίζεται για την καταπολέμηση της «βιομηχανίας των ναρκωτικών». Ανεπισήμως, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δει τις αριστερές οργανώσεις της Κολομβίας, με ισχυρότερη το FARC, να σβήνουν κι έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι επ' αυτού...

Ο Κλίντον επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί για το «πακέτο» αυτό κατά τη συζήτησή του στο αμερικανικό κογκρέσο, όταν βουλευτές είχαν τονίσει πως τα αμερικανικά χρήματα κατευθύνονται εν προκειμένω σε μια χώρα με «επονείδιστο» καθεστώς όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να δώσει μια εικόνα «μερικής» μεν, αλλά «εμφανούς» προσπάθειας βελτίωσης από πλευράς Μπογκοτά στο συγκεκριμένο πεδίο. Η κυβέρνηση του Κλίντον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρες Παστράνα, «επιχειρεί να βελτιώσει» την κατάσταση. Χαρακτηριστική η δήλωση του Πι Τζέι Κράουλι, εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ: «Μιας και η Βουλή είναι αρκετά "φρέσκια", μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν είχε το χρόνο να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις (...) αυτό ώθησε τον πρόεδρο να παραμερίσει κάποια από τα κριτήρια που είχαν τεθεί. Εχει σημειωθεί πρόοδος (...) αναγνωρίζουμε ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν», είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Το «πακέτο» βοήθειας περιλαμβάνει κονδύλια για την «εκπαίδευση» του στρατού και της αστυνομίας, μαζί με 18 ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ και 42 ελικόπτερα Χιούι 2. Η έγκριση του πακέτου αναμένεται να επισημοποιηθεί τελεσίδικα την επόμενη Τετάρτη, όταν ο Μπιλ Κλίντον θα επισκεφθεί την Κολομβία, θέλοντας να επιδείξει «υποστήριξη στις προσπάθειες του Παστράνα να καταπολεμήσει τη διακίνηση των ναρκωτικών». Ωστόσο, ακόμη και δημοκρατικοί βουλευτές επικρίνουν την κίνηση του Κλίντον να παρακάμψει τη σχετική νομοθεσία και να προχωρήσει στην έγκριση του πακέτου, αφού αυτό «σηματοδοτεί μια παραχάραξη του (αμερικανικού) νόμου».

Εξαρση της βίας

Στο μεταξύ στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες στην Μπογκοτά αναφέρουν ότι «ένας φόνος διαπράττεται κάθε είκοσι λεπτά και μια απαγωγή κάθε τρεισήμισι ώρες κατά μέσον όρο» στη χώρα. Εκθεση των δικαστικών αρχών που δημοσίευσε η φιλελεύθερη εφημερίδα της Μπογκοτά Ελ Τιέμπο κάνει λόγο για 14.827 ανθρωποκτονίες και 1.565 απαγωγές στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του 2000. Το 30% των ανθρωποκτονιών αποδίδεται στο κοινό έγκλημα, 25% στο οργανωμένο έγκλημα, 25% σε καβγάδες που συνδέονται με αλκοόλ ή ναρκωτικά, 13% στα ανταρτικά κινήματα και 7% στους παραστρατιωτικούς. Στην έκθεση δεν αναφέρεται ποιοι ευθύνονται για τις απαγωγές. Η οργάνωση Πας Λίμπρε, η οποία δρα «υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διατείνεται πως το 80% πραγματοποιούνται από τις ανταρτικές οργανώσεις της Κολομβίας.

Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, στην Κολομβία μαίνεται ο βίαιος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του στρατού, τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) και τους παραστρατιωτικούς της Ενωμένης Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονική η κυβερνητική πολιτική (2002-02-26 00:00:00.0)
Η «Κόκα Κόλα» κατηγορείται για φόνους συνδικαλιστών (2001-07-22 00:00:00.0)
Νέο κύμα δολοφονικής βίας (2001-04-11 00:00:00.0)
Αντρές Παστράνα (2000-08-20 00:00:00.0)
«Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης» κατά των ανταρτών (1999-12-09 00:00:00.0)
Απειλές Παστράνα κατά του FARC (1999-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ