Σάββατο 2 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αταλάντευτα στον αγώνα για το περιβάλλον

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» με θέμα την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιούνη

«Υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία, τις ακτές, τα δάση, τα πάρκα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Διεκδικούμε τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για να γίνουν πάρκα, παιδικές χαρές, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με αφορμή τη Μέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, που είναι στις 5 Ιούνη, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα μεγάλα συμφέροντα: «Γυρίζουμε την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τα στηρίζουν».

«Τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα λυμαίνονται κάθε αδόμητο κομμάτι γης, ενώ έχουν περιφράξει και εμπορευματοποιήσει χιλιόμετρα παραλίας», τονίζει στη συνέχεια η «Συμπαράταξη» και επισημαίνει: «Στο στόχαστρό τους βρίσκονται δημόσια πάρκα και οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής. Ο Ελαιώνας και ο Βοτανικός έχουν ήδη δρομολογηθεί από το μεγάλο κεφάλαιο που προωθεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας. Τώρα και τα Κουντουριώτικα, ο Λυκαβηττός, το Πεδίο του Αρεως, το Γουδή, το Αττικό άλσος κ.ά., κινδυνεύουν να γίνουν "θυσία στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου"».

«Στόχος τους», επισημαίνεται στη συνέχεια, «είναι η τσιμεντοποίηση και η εμπορευματοποίηση κάθε σπιθαμής γης, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους. Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι κάτοικοι της Αθήνας και ιδιαίτερα η νεολαία και τα παιδιά "ασφυκτιούν" καθημερινά από το μπετόν, το νέφος, το κυκλοφοριακό, την έλλειψη δωρεάν δημόσιων και δημοτικών χώρων για βόλτα και ανάσες ξεκούρασης, για άθληση, για παιχνίδι, για πολιτιστικές δραστηριότητες, για τη λειτουργία σχολείων, παιδικών σταθμών κλπ. Και όλα αυτά με τη στήριξη ή την "ένοχη ανοχή" ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται και αλληλοστηρίζονται στην κυβέρνηση, το Δήμο και τη Νομαρχία. Ο ΣΥΝ, με τη στάση του στην ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ, σε δήμους και νομαρχίες, συναινεί στη "λογική" της ανταποδοτικότητας, των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), του "εφικτού", που προωθούν την ιδιωτικοποίηση. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΝ δίνει άλλοθι στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Στον αντίποδα αυτής της απάνθρωπης επίθεσης του κεφαλαίου και του δικομματισμού, η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" βρίσκεται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και στο χώρο κατοικίας τους».

Στο πλευρό των εργαζομένων

Η «Συμπαράταξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αγωνίζεται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλευρό των εργαζόμενων κατοίκων και των μαζικών φορέων, για:

  • Την υπεράσπιση, αναβάθμιση και ελεύθερη πρόσβαση κάθε λαϊκής οικογένειας στους δημόσιους χώρους (πάρκα, δάση, ακτές).
  • Την άμεση απαλλοτρίωση μικρότερων χώρων που υπάρχουν ακόμα σε κάθε γειτονιά και τη μετατροπή τους σε δημοτικά παρκάκια, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κ.ά. δωρεάν, χωρίς καμία εμπορευματοποίηση.
  • Την επιστροφή στο δημόσιο χώρων και λειτουργιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Απαιτούμε αγωνιστικά το Πεδίον του Αρεως, το Γουδή, τα Κουντουριώτικα, ο Λυκαβηττός, το Αττικό Αλσος, ο Ελαιώνας και ο Βοτανικός, οι λόφοι Στρέφη, Κολωνού, Φινοπούλου και Φιλοπάππου, ο Εθνικός Κήπος και το Ζάππειο να αναπλαστούν σε πνεύμονες υψηλού πρασίνου, δημόσιους, λειτουργικούς, ανοιχτούς σε όλο το λαό, χωρίς κανένα αντίτιμο, ανταποδοτικότητα ή εμπορευματοποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ