Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εικαστικές «Γεω-γραφίες»

«Γεω-γραφίες χωρικών ορίων» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Μανόλη Γιανναδάκη, που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου).

Πρόκειται για εικαστικές - μορφοπλαστικές διαδικασίες που αφορούν τη χαρακτική πράξη στο σύνολό της, από τη σύλληψη της «ποιητικής» εικόνας έως τη φάση της εκτύπωσης. Η δημιουργία ενός κατασκευασμένου περιβάλλοντος, όπου ενσωματώνονται αντίτυπα, μονότυπα καθώς και επίτοιχα ανάγλυφα, προκαλεί τον επισκέπτη να βιώσει στοιχεία αυτοβιογραφικά του καλλιτέχνη όσο και στοιχεία της ίδιας της συνθετικής δημιουργικής διαδικασίας: ίχνη, αποτυπώματα, τυπώματα - σύμβολα, δράσεις που δομούν έναν χώρο κατεξοχήν χωροταξικό, τεχνολογικό, αποστερημένο από την ανθρώπινη παρουσία και την αναπαράσταση του ανθρώπου.

Την έκθεση τη συνεπιμελείται ο καλλιτέχνης με την ιστορικό Τέχνης Θάλεια Στεφανίδου, η οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο Μανόλης Γιανναδάκης σε μια μακρόχρονη προσπάθεια διαμόρφωσης πλαστικών συσχετισμών, παράγει και αναπαράγει μια κυρίαρχη εμμονή του σχετικά με τη σύλληψη της ποιητικής εικόνας καθώς και τους τρόπους αποτύπωσής της. Στα έργα του υπάρχει πάντα το φαινόμενο της επαναληψιμότητας των μοτίβων, στοιχείων δηλαδή που πολλαπλασιάζονται, γεμίζοντας το κενό ή πολλαπλασιάζονται για να διαχυθούν σε άπειρο χώρο... Ο Γιανναδάκης "κάνει χώρο" και συγχρόνως κρύβει σ' αυτόν συμβάντα, επιτρέποντας έτσι να αυτονομηθούν εντός του έγκλειστες διαδικασίες».

Ο Μανόλης Γιανναδάκης σπούδασε χαρακτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Από το 1985 ζει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει την τέχνη της χαρακτικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ως Αναπληρωτής Καθηγητής Χαρακτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 9/9.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ