Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ορχηστρικό όραμα... σε ασφυξία

Το πνευματικό «παιδί» του Μάνου Χατζιδάκι τιμά τον αξέχαστο συνθέτη, ενώ παραμένει δέσμιο της κυβερνητικής αναλγησίας

«Ηταν πολύ πικραμένος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Υποπτευόταν ότι οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι ούτε έχουν τη θέση που τους αρμόζει ούτε μπορούν να έχουν δυνατότητα παρέμβασης. Αν ζούσε σήμερα και έβλεπε όλα αυτά που γίνονται θα έλεγε ότι σωστά τα είχε προβλέψει... Ομως έφυγε νωρίς...». Ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μιλά για τον μεγάλο απόντα Μάνο Χατζιδάκι. Για τον συνθέτη που μελώδησε τον κόσμο μας με τις υπέροχες μουσικές του, για τον πνευματικό άνθρωπο που στο «πρόσωπο» της Ορχήστρας των Χρωμάτων οραματίστηκε ένα ελπιδοφόρο μουσικό σχήμα, που με συνέπεια, επαγγελματισμό, γνώση θα υπηρετεί τη σύγχρονη, κυρίως, μουσική δημιουργία, ελληνική και ξένη, στοχεύοντας σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Που θα ήταν φορέας πρωτότυπων προγραμμάτων, τα οποία συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, ξεδιπλώνει την καθιερωμένη συναυλία μνήμης και τιμής στον ιδρυτή της, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από 13 χρόνια (15/6/2004), την Πέμπτη (14/6), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Τον θυμόμαστε πάντα με πολύ αγάπη», λέει ο Γ. Κουρουπός, «και προσπαθούμε κάθε χρόνο σε αυτή τη συναυλία που του αφιερώνουμε να τον τιμούμε αληθινά. Να είμαστε στο ύψος των περιστάσεων, και όσον αφορά στην επιλογή των έργων και ως προς την παρουσίασή τους».


Στη φετινή επετειακή εκδήλωση, που συμπίπτει με το έτος Νίκου Καζαντζάκη, θα παρουσιαστεί και το έργο «Καπετάν Μιχάλης op.24», με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη. Ενα αρκετά γνωστό έργο, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη θεατρική παράσταση του «Καπετάν Μιχάλη», το 1966, με τον Μάνο Κατράκη. Θα τραγουδήσουν ο Γιάννης Ιδομενέως και η Ελένη Μιχαλοπούλου. Κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη από το ομώνυμο έργο του θα διαβάσει ο Πασχάλης Τσαρούχας. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει επίσης το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Ανταύγειες από το μικρό φεγγάρι» - σουίτα για έγχορδα και κιθάρα πάνω σε θέματα του Μάνου Χατζιδάκι, με σολίστ τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου. Ενα έργο, που ευθέως αναφέρεται στον Μ. Χατζιδάκι, καθώς σε αυτό χρησιμοποιούνται θέματα από τραγούδια του, που σχετίζονται με το φεγγάρι. Ακόμη, θα παρουσιαστεί το «Διπλό κοντσέρτο για πιάνο» του Francis Poulenc, με σολίστ την καταξιωμένη πιανίστα Ναταλία Μιχαηλίδου και το γιο της Κορνήλιο Μιχαηλίδη.

«Ο Poulenc ήταν ένας από τους Γάλλους συνθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Μ. Χατζιδάκις», λέει ο Γ. Κουρουπός. «Υπήρξε δημιουργός με μεγάλη πνευματικότητα, χιούμορ και έντονη δική του προσωπικότητα. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο κοντσέρτο, στο οποίο είναι αφομοιωμένες όλες οι επιρροές του από την τζαζ, το μιούζικαλ, τα καφέ μπαρ, ακόμη και εξωτικούς πολιτισμούς, και το οποίο φέρνει καινούρια δροσιά...». Τη συναυλία θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Αυτοί μελετάνε, εμείς καταποντιζόμαστε...

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων συνεχίζει να τιμά το δημιουργό της, όχι βεβαίως μόνο μία φορά ετησίως, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της 18χρονης πορείας της, υπηρετώντας, παρά τις δυσκολίες, την τέχνη της με συνέπεια προς τους ιδρυτικούς σκοπούς της, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς να ενδίδει στο λαϊκισμό και την ευτέλεια. Το αντίθετο, όμως πράττουν οι κυβερνώντες, που παρότι συχνά - πυκνά επικαλούνται το όνομα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, έχουν καταδικάσει σε ασφυξία το ορχηστρικό όραμά του. Σε εποχές που το χρήμα ρέει άφθονο προς εξυπηρέτηση κάθε είδους πολιτιστικής ευτέλειας, το κράτος έχει αφήσει την ορχήστρα έρμαιο μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Η πολιτική της απαξίωσης και της αναλγησίας απέναντί της όπως και απέναντι στους ελάχιστους μουσικούς φορείς της χώρας, που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Να θυμηθούμε ότι πέρσι - τέτοια εποχή - εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας η Ορχήστρα είχε βρεθεί σε δραματική κατάσταση, με εμφανή ακόμη και τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της; Για το θέμα είχε παρέμβει στη Βουλή το ΚΚΕ, μέσω Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού, ώστε να πληρωθούν οι επί 6-10 μήνες απλήρωτοι μουσικοί και εργαζόμενοι και για να δοθεί λύση στο χρόνιο οικονομικό της πρόβλημα.

Σήμερα τι γίνεται; Η Ορχήστρα συνεχίζει να περνά δύσκολες στιγμές, καθώς και πάλι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς. «Αλλού το χρήμα δίνεται, σ' εμάς έχει κοπεί», λέει ο Γιώργος Κουρουπός. «Αυτή τη στιγμή έπρεπε η Ορχήστρα να έχει εισπράξει το ήμισυ της επιχορήγησης, δηλαδή 800.000 ευρώ σύμφωνα με τον περσινό προϋπολογισμό» (σ.σ. τα τελευταία χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός της έχει καθηλωθεί στα 1.600.000 ευρώ). «Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει μόλις 333.000 ευρώ. Ολόκληρο το ποσό πήγε για πληρωμή του ΙΚΑ και για φόρους, που αναλογούν στο πρώτο εξάμηνο. Αν δεν είχαμε χορηγίες για τις συναυλίες μας θα τα είχαμε παρατήσει. Σήμερα υπάρχει καθυστέρηση δυόμισι μηνών στους μισθούς των 40 μουσικών της και των επτά μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων της Ορχήστρας. Παράλληλα, τα χρέη προς τρίτους ρέουν, καθώς δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε. Υπάρχει και το χρέος 1.000.000 ευρώ από το 2003 προς τράπεζα, που παραμένει και διογκώνεται. Οσο για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, αυτή αποκλείστηκε. Παρ' όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τις συναυλίες μας, να παράγουμε έργο. Από το κράτος υπάρχει η γνωστή ασυνέπεια. Λένε ότι όλα τα μελετάνε. Ομως αυτοί οι ίδιοι που τα μελετάνε πληρώνονται. Τώρα τα μελετάνε; Μα, τον προϋπολογισμό τον γνωρίζουν από την αρχή του χρόνου. Είναι πρόσχημα αυτά που λένε. Δε θέλουν να πληρώσουν. Αυτοί λένε ότι μελετάνε. Εμείς καταποντιζόμαστε...».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ