Σάββατο 16 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Αντιδράσεις για την «τηλεφωνική ψήφο»

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις μετά την ομολογία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου ότι στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους τρεις αρεοπαγίτες ψήφισαν τηλεφωνικά! Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το γεγονός αυτό «συνιστά κατάφωρη παραβίαση βασικών συνταγματικών αρχών και των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών επισημαίνει ότι η διάσκεψη αποτελεί το χώρο διαμόρφωσης της τελικής πεποίθησης και πως η έκδοση δικαστικών αποφάσεων με ψήφους μελών, που δεν έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση, «δεν αποτελεί απλώς παρατυπία και παραβίαση βασικών δικονομικών αρχών, αλλά αναίρεση της ίδιας της έννοιας της δικαστικής απόφασης».

Παράλληλα, η Εταιρεία, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκιμάζει τον Ρ. Κεδίκογλου για μια σειρά προηγούμενες ενέργειές του, όπως περιπτώσεις διώξεων - ποινικών και πειθαρχικών - για δυσμενείς μεταθέσεις, αποσπάσεις, προσωρινή αργία και όλα αυτά με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την τήρηση των εγγυήσεων που προβλέπεται από το Σύνταγμα. «Συχνά μόνη αιτία των διώξεων αυτών, συνεχίζει η Εταιρεία, είναι η κρίση των δικαστών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, τέτοιες πρακτικές έχουν ως συνέπεια να επικρατήσει στην πλειονότητα των δικαστών κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που δε συμβάλλει στη νηφάλια και ορθή απονομή του Δικαίου. Τέλος, η Εταιρεία αναφέρει ότι όλη αυτή η κατάσταση «κλονίζει την αξιοπιστία των δικαστηρίων και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους», ενώ προσθέτει ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ