Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αρση εμπάργκο» εντείνει το διχασμό

Στο πέρασμα Ερετζ συγκεντρώνονται Παλαιστίνιοι που επιχειρούν να φύγουν από τη Γάζα

Associated Press

Στο πέρασμα Ερετζ συγκεντρώνονται Παλαιστίνιοι που επιχειρούν να φύγουν από τη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χωρίς να χάσουν καιρό, ΗΠΑ, ΕΕ και Ισραήλ έσπευσαν, χτες, να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» που σχημάτισε ο Πρόεδρος Αμπάς και να ανακοινώσουν άμεση ή λιγότερο άμεση άρση του οικονομικού και πολιτικού εμπάργκο, δίνοντας, επί της ουσίας, περαιτέρω ώθηση στο διχασμό του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν κάποιες λεηλασίες, ενώ τα μεθοριακά της περάσματα παρέμεναν ερμητικά κλειστά γεννώντας φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή.

«Αμεση εξομάλυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή» ανακοίνωσε, χτες, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται πότε ακριβώς θα αρθεί το οικονομικο-πολιτικό εμπάργκο, αλλά τονίζεται ότι αποφασίστηκε η άμεση χορήγηση έκτακτης βοήθειας. Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά από σχετικές συζητήσεις και με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Βοήθεια και υποστήριξη» υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Αμπάς και στη νέα κυβέρνηση υπό τον Σαλάμ Φαγιάντ και ο Πρόεδρος Μπους. Η Κοντολίζα Ράις, αργότερα, ανακοίνωνε άρση του πολιτικο-οικονομικού εμπάργκο αλλά και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, διά των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Εκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας απέστειλε, ήδη, και η Ιορδανία. Χωρίς, όμως, ακόμη να έχει επιλυθεί το ζήτημα του ανοίγματος των μεθοριακών περασμάτων από τον ισραηλινό στρατό.

Προς το παρόν, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία, με βάση και σχετική επιστολή της προς τις τελωνειακές αρχές, εμφανίζεται αποφασισμένη να «απομονώσει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς», μη διευκρινίζοντας αν θα επιτρέψει χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Αντίθετα, φέρεται να διευκολύνει την έξοδο από τη Γάζα εκατοντάδων Παλαιστινίων που δεν πρόσκεινται στη «Χαμάς» και σχηματίζουν ουρές στη μεθόριο του Ερετζ.

Φυσικά, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. Αξιωματούχοι της δήλωναν ότι το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται να παραδώσει στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση τους παρακρατηθέντες φόρους, που φθάνουν μέχρι και 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί, σήμερα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωνε ότι «η νέα κυβέρνηση είναι ιδανικός συνομιλητής για επανάληψη των ειρηνευτικών προσπαθειών».

Ισορροπίες, αλληλοκατηγορίες και εκκλήσεις

Την ανάγκη «διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και της Χαμάς» επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους, η Μόσχα και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα βαθύνει ο διχασμός και η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Η Τεχεράνη εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον Φαγιάντ είναι «αντίθετη με τη δημοκρατία» και απηύθυνε νέα έκκληση ενότητας.

Η παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, πάντως, προς το παρόν παραμένει διχασμένη. Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ορκίστηκε την Κυριακή, και ο πρωθυπουργός Φαγιάντ παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη», αλλά ότι θα γίνει «προσπάθεια διακυβέρνησης του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών, αν και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο σχέδιο». Ο Πρόεδρος Αμπάς με προεδρικό διάταγμα έθεσε εκτός νόμου «την εκτελεστική εξουσία της Χαμάς και τους πολιτοφύλακές της». Η «Χαμάς», από την άλλη, δεν αναγνώρισε την κυβέρνηση Φαγιάντ, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ