Τρίτη 19 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βέτο Σεζέρ για το Σύνταγμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Βέτο άσκησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέν Σεζέρ, μπλοκάροντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όσον αφορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και δημοψηφίσματος για τροποποίηση του Συντάγματος. Μία κίνηση που εντάσσεται στην απόφαση της αντιπολίτευσης, των στρατηγών αλλά και του Τούρκου προέδρου, να αντιταχθούν σε όποιες αλλαγές επιχειρήσει το κυβερνών κόμμα...

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο στις 22 Ιούλη, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές θα ήταν δυνατή η διενέργεια δημοψηφίσματος προς τροποποίηση του Συντάγματος σχετικά με την άμεση εκλογή του Προέδρου της χώρας από το λαό. Το επίμαχο κείμενο μείωνε σε 45 ημέρες την προθεσμία για την οργάνωση δημοψηφίσματος, αντί για 120, που ισχύει σήμερα και θα επέτρεπε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Στον αντίποδα των πολέμιων του Ερντογάν βρίσκονται χρηματιστηριακές εταιρείες και τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι και υποστηρίζουν επανεκλογή του σημερινού πρωθυπουργού και σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού θεωρούν ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «ΚΟΝΤΑ» κατ' εντολή της χρηματιστηριακής «Raymond James», προβλέπει νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, και φέρεται να καταλαμβάνει 307 από τις 550 έδρες του Κοινοβουλίου και να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι μία θέση στο τουρκικό Κοινοβούλιο κερδίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το υπερεθνικιστικό κόμμα της χώρας. Ενα αποτέλεσμα «φιλικό στις αγορές», όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η χρηματιστηριακή για την οποία διενεργήθηκε η έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ