Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Βρόχος τα τραπεζικά πανωτόκια

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα χωράφια τους, αλλά και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία κινδυνεύουν να χάσουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και εργατοαγρότες, αφού η σημερινή κυβέρνηση στα χνάρια της προηγούμενης προχώρησε σε ασύμφορη για τους αγρότες ρύθμιση για τα πανωτόκια.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, ζητώντας την ανακούφιση των αγροτών από τον βραχνά των πανωτοκίων, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Φώλιας ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση είναι ευνοϊκές για τους αγρότες. Είπε ότι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η επιβάρυνση δεν μπορεί να είναι πάνω από το διπλάσιο του ληφθέντος ως δανείου κεφαλαίου, ενώ για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καμία οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνάει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

Ο Α. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη ιδιαίτερα για τους αγρότες που πήραν δάνειο πριν το 1990, αφού οι τράπεζες επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν ποιο είναι το αρχικό κεφάλαιο και ως τέτοιο ορίζουν το κεφάλαιο που εμφανίζεται κατά την τελευταία εκταμίευση. Αυτό όμως δημιουργεί σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, αφού ως αρχικό κεφάλαιο προσμετρούνται και οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Σοβαρό όμως, είπε ο Α. Σκυλλάκος, είναι και το πρόβλημα με τους εργατοαγρότες, αφού εξαιρείται από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια κάποιος που για παράδειγμα έχει 50 στρέμματα και κάνει και 100 μεροκάματα το χρόνο στην οικοδομή.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «εμείς τασσόμαστε υπέρ της πρότασης για το διπλάσιο, το πολύ, του αρχικού κεφαλαίου χωρίς κανέναν τόκο μέσα και αυτό να αφορά και τους καθαρούς αγρότες και τους μεσαίους εργατοαγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ