Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Απελευθερώθηκαν έξι όμηροι

ΤΣΕΜΠΟΥ.-

Οσο κι αν ήταν καλοδεχούμενη η ελευθερία για τους 6 δυτικούς ομήρους της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ που απελευθερώθηκαν την Κυριακή και χτες, μετά από 4 μήνες κράτησής τους, το ν' αφήσουν πίσω τους τους υπόλοιπους ομήρους ήταν «δύσκολο», είπαν.

Ο Νοτιοαφρικανός Κάλι Στρίντομ, που απελευθερώθηκε νωρίς χτες το πρωί για να συναντήσει τη σύζυγό του - που είχε απελευθερωθεί την Κυριακή - δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το να βλέπεις έναν να φεύγει είναι άδικο».

Οι απελευθερωθέντες όμηροι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Τσεμπού, απ' όπου πέταξαν στην Τρίπολη όπου αναμενόταν να συναντηθούν με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι - η κυβέρνηση του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωσή του και (ανεπισήμως) φέρεται να πλήρωσε 1 εκατ. δολάρια για τον καθένα στην Αμπού Σαγιάφ. Ωστόσο το δράμα δεν έχει τελειώσει για κάποιους από τους ομήρους, αφού εκ των πέντε που απελευθερώθηκαν την Κυριακή, ο ένας αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του το γιο του.

Ολοι οι όμηροι, εκτός από μια Γαλλίδα δημοσιογράφο, ήταν ανάμεσα στους 21 που απήχθησαν την 23η Απριλίου από τους ενόπλους της Αμπού Σαγιάφ. Στα χέρια της αμφιλεγόμενης μουσουλμανικής αυτονομιστικής οργάνωσης - που φήμες θέλουν να αποτελεί δημιούργημα της CIA ή του διεθνούς καρτέλ των ναρκωτικών - παραμένουν 7 όμηροι, από τους οποίους οι 6 είναι δυτικοί.

Απεσταλμένοι των κυβερνήσεων των Φιλιππίνων και της Λιβύης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με την οργάνωση την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων «ως την επόμενη βδομάδα», όπως είπε ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα.

Ευχαριστίες απέστειλε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προς την κυβέρνηση της Λιβύης και στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην απελευθέρωση των ξένων ομήρων στις Φιλιππίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ