Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Βίαιες ταραχές σε κέντρο κράτησης και απέλασης προσφύγων

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Ταραχές σε πολυπληθές κέντρο απέλασης Αφγανών και Ιρακινών προσφύγων της πόλης Γουμέρα, της Νότιας Αυστραλίας, ξέσπασαν χτες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών προσφύγων και τον τραυματισμό 13 φρουρών ασφαλείας. Οι ταραχές ξέσπασαν όταν η διαδήλωση δεκάδων προσφύγων, που διαμαρτύρονταν για τις άσχημες συνθήκες κράτησής τους, εξελίχθηκε σε αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης και σε σκληρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις φρούρησης του στρατοπέδου...

«Δε θα υποκύψουμε σε καμία πίεση όσον αφορά στους ανθρώπους που επιχειρούν ή επιχείρησαν να ενταχθούν παράνομα στην κοινωνία της Αυστραλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Φίλιπ Ρούντοκ, σε μία προσπάθεια να υπερασπίσει την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ταραχές σημειώθηκαν στο κέντρο απέλασης προσφύγων στη Γουμέρα, μία απόμακρη περιοχή της Νότιας Αυστραλίας, όταν πάνω από 80 μετανάστες άρχισαν να επιτίθενται κατά των φρουρών κρατώντας στα χέρια λοστούς και άλλα αυτοσχέδια όπλα. Οι φρουροί και δυνάμεις της Αστυνομίας εκτόξευσαν εναντίον των μεταναστών εκατοντάδες λίτρα νερού και δεκάδες δακρυγόνα επιχειρώντας να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες τους.

Σύμφωνα δε με αυτόπτη μάρτυρα, που επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ του BBC, για αρκετές ώρες «εξελίσσονταν σκληρές μάχες» ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους μετανάστες, εκ των οποίων αρκετοί επιχείρησαν ανεπιτυχώς να δραπετεύσουν από τους ηλεκτροφόρους συρματόπλεκτους φράκτες.

Τον περασμένο Ιούνη, πολλές εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από κέντρα κράτησης και απέλασης παράνομων μεταναστών λοιδορώντας τις ομοσπονδιακές αρχές ως υπεύθυνες για τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και τη χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία απέλασής τους ή χορήγησης ασύλου.

Το κέντρο κράτησης και απέλασης μεταναστών στη Γουμέρα «φιλοξενεί» πάνω από 800 παράνομους μετανάστες. Μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν παράνομα στην Αυστραλία, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, ανήλθε στις 9.000, ενώ και στα πέντε, συνολικά, κέντρα κράτησης μεταναστών που υπάρχουν στην Αυστραλία οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι άσχημες, συχνά επικρατεί το αδιαχώρητο και ακόμη συχνότερα σημειώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ταραχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ