Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
«Σημάδια προόδου» διακρίνει μόνο η Αίγυπτος...

ΚΑΪΡΟ.-

Ως μάλλον απαισιόδοξος για την τελική έκβαση της διπλωματικής πρωτοβουλίας που αναπτύσσει αυτό το διάστημα η Αίγυπτος για την επίτευξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό εμφανίστηκε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ώρες πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο. Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, διαβεβαίωνε πως η παλαιστινιακή αρχή δε θα ενδώσει στις πιέσεις για συμβιβαστική λύση στο καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πρόεδρος Κλίντον στη διάρκεια της περιοδείας του σε αφρικανικές χώρες έκανε χτες λόγο για «συνεχιζόμενες δυσκολίες» στις τρέχουσες διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το Μεσανατολικό, ενώ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας προ της λήξης της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, έκανε λόγο για εμφανή σημάδια προόδου λέγοντας ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες προκειμένου να «ξεμπλοκαριστεί το μονοπάτι για την τελική διευθέτηση» της μακρόχρονης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης. Ο ίδιος όμως δήλωσε πως όλα «εξαρτώνται από μια αληθινή κατανόηση των άμεσα εμπλεκόμενων μερών, ιδιαίτερα από το Ισραήλ, αλλά και από τα πλεονεκτήματα της ειρήνης για την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και για τον τερματισμό της διένεξης.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο Μαρόκο, διαβεβαίωσε πως η παλαιστινιακή πλευρά δε θα κάνει κανένα συμβιβασμό στο θέμα της Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζοντάς το «ως το κλειδί για ειρήνη και πόλεμο» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς κάναμε ορισμένα βήματα για να διευκολύνουμε τη διαδικασία στο Καμπ Ντέιβιντ, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα αποδεχτούμε οποιοδήποτε συμβιβασμό για τη γη μας, ιδιαίτερα για την ιερή πόλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ