Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αλλαγή σκηνικού σε μια πενταετία

Ολοκληρώθηκε και τυπικά, πλέον, η απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με την ενεργοποίηση από την 1η του Ιούλη του δικαιώματος των οικιακών καταναλωτών να επιλέξουν άλλον προμηθευτή, εκτός της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές, ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικά κέρδη για τους ιδιώτες, με πρόσχημα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε νέες πριμοδοτήσεις των επιχειρηματιών. Αυτό προαναγγέλλεται ουσιαστικά και από όσα δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Π. Καραμανής.

Στην πράξη απαιτούνται αρκετές ακόμη ρυθμίσεις για την πρακτική άσκηση αυτού του δικαιώματος και κυρίως η βούληση και δυνατότητα ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων - πλην της ΔΕΗ ΑΕ - να εμπλακούν σε αυτή τη φάση στη λιανική πώληση. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχώρησε ήδη στην τροποποίηση του Εγχειριδίου Διαχείρισης Μετρήσεων και Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου. Μέσω αυτού κανονίζονται ζητήματα αλλαγής προμηθευτή (με μια απλή δήλωση), έκδοσης λογαριασμών, παρακράτησης τελών προς τρίτους, μέτρησης της κατανάλωσης και χρήσης του δικτύου διανομής κλπ.

Ο Π. Καραμανής επισήμανε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα που απαιτεί επενδύσεις σε παραγωγή, μεταφορά και διανομή και εκτιμά ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για τον «εκσυγχρονισμό» των δικτύων διανομής. Πρακτικά, οι νέοι «παίκτες», μαζί με τη ΔΕΗ θα εισαγάγουν το νέο σύστημα μέτρησης και τιμολόγησης, με «κίνητρα» και «επιβραβεύσεις» με συνέπεια κανείς να μην ξέρει τι πληρώνει και οι ασθενέστεροι οικονομικά να καλούνται να εξοικονομήσουν χρήματα αλλάζοντας εξαναγκαστικά τις ώρες και τη διάρκεια κατανάλωσης. Ακόμη περισσότερο, ο πρόεδρος της ΡΑΕ εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα αποκτήσει κίνητρο αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων της, ενώ προαναγγέλλει «απελευθέρωση» των τιμολογίων μιλώντας για έλεγχο στην πίεση των τιμολογίων από την ανοδική τιμή του πετρελαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπαρκτές αντιθέσεις και «γιαλαντζί» αντιπαραθέσεις για τη ΔΕΗ (2017-03-29 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (2012-07-26 00:00:00.0)
«Τηλεμέτρηση» υπερκερδών (2009-03-14 00:00:00.0)
Να κάνουν οικονομία τα νοικοκυριά (2008-04-17 00:00:00.0)
«Καυτά» τιμολόγια (2006-12-03 00:00:00.0)
Καταστροφικές οι συνέπειες για ΔΕΗ και καταναλωτές (1997-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ