Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μια βραδυφλεγής βόμβα...

Ολοι φοβούνται ένα νέο ΣΕΒΕΖΟ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει με τις αποφάσεις τους σε αυτή την κατάσταση

Από την έκρηξη της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, με τους 14 νεκρούς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, έδωσε άδεια για την επέκτασή της...
Από την έκρηξη της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, με τους 14 νεκρούς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, έδωσε άδεια για την επέκτασή της...
Βραδυφλεγής βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, είναι το Θριάσιο Πεδίο. Τα δεκάδες εργοστάσια στην περιοχή, η επί της ουσίας έλλειψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και τους κατοίκους του Θριασίου, εν δυνάμει μπορεί να μετατρέψουν την περιοχή σε νέο Μποπάλ, περιοχή της Ινδίας, που, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και πάνω από 11.000 τραυματίες.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα με ταξικά κριτήρια τοποθέτησαν στο Θριάσιο Πεδίο μια σειρά από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες (το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας βρίσκεται στην περιοχή), στη συνέχεια, παραδίδοντας «γην και ύδωρ» στους βιομηχάνους, αφήνουν ανεξέλεγκτη τη δράση τους. Η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό κάθε επιχείρησης αφήνεται στη βούληση του κάθε εργοδότη. Ακόμη και οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες «ΣΕΒΕΖΟ» στην πράξη δεν εφαρμόζονται.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνένοχοι στο έγκλημα

Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο επί ΝΔ, όσο και επί ΠΑΣΟΚ, στο Θριάσιο Πεδίο έχουν γίνει δεκάδες εργατικά ατυχήματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, με κυριότερο το μεγάλο ατύχημα της ΠΕΤΡΟΛΑ, το 1992, με τους 14 νεκρούς εργάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η ΠΕΤΡΟΛΑ, στο όνομα της... προστασίας του περιβάλλοντος, πήρε την κυβερνητική έγκριση για την επέκταση των εγκαταστάσεών της. Κι αυτό όταν σε απόσταση «αναπνοής» βρίσκεται το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).
  • Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ επιδιώκει και πιέζει να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη περιοχή.
  • Με τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο λειτουργούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς άδεια.
  • Τη διετία 2004-2005, στα Ανω Λιόσια και τα Μέγαρα έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Δυτικής Αττικής.
  • Πανελλαδικά, την τριετία 2001-2003, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τραυματίστηκαν 17.505 εργαζόμενοι και είχαμε 486 νεκρούς εργάτες. Φυσικά, νεκροί και τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι, αφού δεν υπάρχει κάποιος επίσημος φορέας που να καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα.

ΤΙΤΑΝ, Μάης 2006. Η εργοδοτική ασυδοσία σκότωσε δύο εργάτες και τραυμάτισε άλλους πέντε
ΤΙΤΑΝ, Μάης 2006. Η εργοδοτική ασυδοσία σκότωσε δύο εργάτες και τραυμάτισε άλλους πέντε
Σε όλη αυτή την κατάσταση από κοντά είναι και ο ΣΥΝ. Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας (ΣΥΝ) όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά δέχεται και χορηγίες από τον «ΤΙΤΑΝ» που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Δεν εφαρμόζεται στην πράξη η «ΣΕΒΕΖΟ»

Το 1982 η ΕΕ εξέδωσε μια οδηγία για τα ΒΑΜΕ, με την ονομασία «ΣΕΒΕΖΟ», με αφορμή το βιομηχανικό ατύχημα στην ομώνυμη πόλη της Β. Ιταλίας, το 1976. Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στη χώρα μας στις 8/1/1984. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1996 αντικαταστάθηκε από μια νέα οδηγία τη «ΣΕΒΕΖΟ 2». Ωστόσο, η χώρα μας εναρμονίστηκε με τη νέα αυτή οδηγία στις 29 Μάρτη 2000 - με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Ομως, ακόμη και αυτή η κοινοτική οδηγία στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς πει ειδικοί επιστήμονες για το θέμα:

  • Στις περιοχές που εντάσσονται στην οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ» και υπάρχουν προβλέψεις ή ύπαρξη εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, δεν εφαρμόζονται στην πράξη.
  • Στις περιοχές που δεν εντάσσονται στην οδηγία, δεν προβλέπεται ούτε καν νομοθετικά η εκτίμηση επικινδυνότητας και η ύπαρξη εξωτερικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
  • Οι υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας Πρόληψης.
Φονικό στην ΤΙΤΑΝ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στις βιομηχανίες του Θριάσιου Πεδίου είναι τα όσα έγιναν πριν από ένα χρόνο, στις 31 Μάη 2006, επί κυβέρνησης ΝΔ, στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα, με το φονικό που συγκλόνισε.

Η εργοδοσία της ΤΙΤΑΝ και η εργολαβική εταιρία ΜΕΣΚΑ έστειλαν στο θάνατο δύο εργάτες και πέντε στο νοσοκομείο, εκ των οποίων δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Τότε, γερανός φόρτωσης πλοίων, πάνω στον οποίο ήταν σκαρφαλωμένοι οι εργάτες για εργασίες μετασκευής, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρ» (1.6.2006), «η μετασκευή του γερανού θα τον έβγαζε από την παραγωγή (το φόρτωμα των πλοίων) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και κάθε λεπτό ήταν πολύτιμο για την εργοδοσία της ΤΙΤΑΝ».

Τη μεθεπόμενη μέρα του ατυχήματος, 2 Ιούνη, οι εκπρόσωποι της ΤΙΤΑΝ και ο εργοδηγός της ΜΕΣΚΑ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, σε βαθμό πλημμελήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ