Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η Κατερίνα με το πανέρι!

Στις 13-5-07 η «άλλη διάσταση», με αφορμή τα εγκαίνια του Ογκολογικού Νοσοκομείου, από την «αφρόκρεμα» του τόπου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων «πρωτοκλασάτων» πολιτικών, έγραφε για τους σύγχρονους «ευεργέτες», οργισμένη: «Ολοι οι παραπάνω, και μερικοί άλλοι, που χάριν συντομίας, παρέλειψα, συμμετείχαν σε ένα στημένο παιχνίδι, σε μια φαντασμαγορική συμπαιγνία! Ολοι οι παριστάμενοι και οι άλλοι της ίδιας συνομοταξίας, που για λόγους τυχαίους, δεν παραβρέθηκαν, γνώριζαν πως τα θεμέλια του ογκολογικού νοσοκομείου για τα παιδιά τα έβαλε ο ιδρώτας του εργαζόμενου και όχι η γυναίκα του Βαρδινογιάννη...».

Το ίδιο βράδυ στο e-mail μου έφτασε πρώτα μια φωτογραφία, την οποία, δυστυχώς, δεν μπορώ να δημοσιεύσω! Αμέσως, όμως, μετά έφτασε και ένα κείμενο. Το οποίο, έστω και με καθυστέρηση, δημοσιεύω. (Η καθυστέρηση δεν άλλαξε σε τίποτα τα πράγματα. Να τα χειροτέρεψε μπορεί, να τα διόρθωσε, σας βεβαιώνω, όχι).

«Στο Νυδρί της Λευκάδας, γνωρίσαμε την Κατερίνα. Γυρνούσε στα τραπέζια και πουλούσε τριαντάφυλλα σε ζελατίνα. Είχε μια πλαστική γλάστρα και τα κρατούσε στην αγκαλιά της. Τη ρώτησα πού είν' το σπίτι της και μου είπε, σπίτι δεν έχω ζούμε σε τσαντίρι, στο πάρκιν του χωριού. Η μάνα μου, ο πατέρας μου και τ' αδέρφια μου. Τέσσερα είμαστε, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Μια θεία μου, έχει δέκα, μας είπε. Πέντε αγόρια, πέντε κορίτσια. Κοιμάσαι καλά το βράδυ; της λέω. Εχει δροσιά, έρχεται αεράκι απ' τη θάλασσα κι είναι όμορφα, κοιτάζω τ' αστέρια και με παίρνει ο ύπνος. Το πρωί, όμως, κρεμάμε κουβέρτες, γιατί μας χτυπάει ο ήλιος. Σε ποια τάξη πηγαίνεις; τη ρωτάω. Στην Τρίτη, μου απαντά. Δεν την πίστεψα. Εγώ στα σχολεία βλέπω μόνο καλοσιδερωμένα παιδάκια και στα φροντιστήρια δε συνάντησα τσιγγάνους ποτέ. Δεν τους δέχονται.

Απέναντί μας στην προβλήτα ο δήμαρχος έστησε ανδριάντα στον Ωνάση. Η δουλικότητα σε όλο το μεγαλείο της. Ο μεγιστάνας μ' ένα σακάκι ριγμένο στον ώμο. Πλεϊμπόι με ύφος διανοούμενου. Εγώ γ... με τα λεφτά μου πριμαντόνες, συζύγους προέδρων, αγοράζω νησιά για να έρχομαι για κατούρημα. Αγοράζω πλοία, πουλάω όπλα, κάνω δωρεές, τσακίζω σαπιοκάραβα κι αρμέγω τις ασφάλειες, πουλάω όπλα, φτιάχνω ιδρύματα. Ο Ωνάσης είναι σταθερή αξία. Φέρνει τουρίστες. Δηλαδή φράγκα.

Ενας γέρος κάποτε που καθότανε δίπλα μου στα εξωτερικά ιατρεία του Ευαγγελισμού, έβηχε τόσο άσχημα σα να χτυπούσες τσαπί σε νταμάρι. Γύρισε στη μεριά μου κάποια στιγμή και μου είπε, σε λίγο θα χέσω το πλεμόνι μου. Γέλασα και τον ρώτησα τι έχει. Καρκίνο, μου λέει κοφτά. Δωρεά του Παπαστράτου...».

Μόλις διάβασα το ηλεκτρονικό μήνυμα, πήρα αμέσως τον συντάκτη του, τον ανιψιό μου, παιδί του αδερφού μου, που χάσαμε πρόσφατα. «Διαχρονικοί οι ευεργέτες, Αντώνη»; τον ρώτησα. «Διαχρονικοί αυτοί, διαχρονικοί και εμείς, που τους αποκαλύπτουμε και τους καταγγέλλουμε», μου απάντησε! «Τι να πούνε, όμως, τα λόγια, η εικόνα της Κατερίνας που σου 'στειλα μιλάει καλύτερα. Είδες τα μάτια της; Αυτά είναι φωτιές, δεν είναι μάτια! Ο Ωνάσης με το ριγμένο σακάκι, με τα καράβια και τα σκάνδαλα, και από κάτω η Κατερίνα με το πανέρι, με το τσαντίρι στο πάρκιν, με τα τέσσερα αδέλφια και τα δέκα ξαδέλφια. Πάντως, τώρα πια, αν αρρωστήσει, θα τη γιατρέψουν στο Ογκολογικό» σάρκασε! «Δεν μπορούμε να τη δημοσιεύσουμε! Φτάνει η ταλαιπωρία της, να μην την κάνουμε και βούκινο, καταλαβαίνεις»! «Δίκαιο έχεις! Μόλις κλείσουμε, όμως, θα σου στείλω μια "φωτογραφία" του Ασημάκη Πανσέληνου. Αυτή, σίγουρα, μπορείς να τη βάλεις»!

Σε χρόνο μηδέν έφτασε το τρίτο e-mail. Και εγώ κράτησα την υπόσχεσή μου. Οι «ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ» του Ασημάκη Πανσέληνου, αφιερωμένοι στην Κατερίνα με το πανέρι.

Του έθνους μας αείμνηστοι Ευεργέτες/ ο Γεώργιος Αβέρωφ κι ο Συγγρός

(όρα και λεξικό Ελευθερουδάκη,/ να ιδείς κι οι δυο πως πήρανε τα εμπρός!)

Πνεύματα ζωτικά κι εξυψωμένα,/ και προπαντός: στο χρήμα φειδωλοί.

πλουτίσαν για της φτώχειας το χατίρι/ κι ωφέλησαν τον τόπο μας πολύ!

Γι' αυτό, σαν που απαιτεί δα κι η επιστήμη, χτίσαν στερεές, κι ευάερες φυλακές!

(Το πνεύμα και το χρήμα είν' υπερούσιες/ δυνάμεις υψηλές κι ευγενικές!)

Τώρα πια ο δικαστής με δίχως τύψη / κοιτάει του Ιησού την όψη την αιώνια,

το γράμμα και το πνεύμα του Ιδιώνυμου,/ και σε σφαλνά εκεί μέσα λίγα χρόνια!

Τώρα οι πατέρες βγάζουν για παράδειγμα / τα τέκνα τους σεργιάνι κατά κει,

κι εύχονται να γενούν χρηστοί πολίτες / να χτίσουνε κι αυτά μια φυλακή!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φρακαρισμένες» μέχρι τον Ιούλη οι λίστες για ακτινοβολίες(2021-04-22 00:00:00.0)
Τεράστιο το πρόβλημα για τους καρκινοπαθείς(2010-08-07 00:00:00.0)
Ομολογουμένως(2009-06-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-10-07 00:00:00.0)
«Με χίλια καμουφλάζ...»(2004-12-12 00:00:00.0)
ΤΗΛΕΠΑΘΗ(2001-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ