Παρασκευή 13 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εσβησαν 6 χρόνια δουλιάς!

Πριν από λίγο καιρό, ο «Ρ» αποκάλυψε την περίπτωση της Σοφίας Θωμά, εργαζόμενης στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας, πολύτεκνης και με ανήλικο παιδί, η οποία έμαθε ότι μετά από 20 χρόνια δουλιάς δε δικαιούνταν σύνταξη, αφού της έλειπαν 8 μήνες. Ηταν το διάστημα που μεσολάβησε από την πρόσληψή της με σύμβαση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου το 1986 μέχρι να ορκιστεί, κατά το οποίο το νοσοκομείο δεν κατέβαλε εισφορές στο ΙΚΑ. Το πρόβλημα αγγίζει άλλες 29 περιπτώσεις εργαζομένων στο ίδιο νοσοκομείο.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας δεν είναι η μοναδική. Στην «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ» (πρώην ΕΒΟ), 95 εργαζόμενες θα αναγκαστούν να εργαστούν 4-6 χρόνια παραπάνω για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, γιατί το αντίστοιχο διάστημα η επιχείρηση δεν κατέβαλε εισφορές! Το επίμαχο διάστημα αφορά από το 1990 μέχρι το 1994 για τις μισές εργαζόμενες - κοπτοράπτριες και μέχρι το 1996 για τις υπόλοιπες. Ηταν η περίοδος που ενώ είχαν προσληφθεί για εκπαίδευση και στη συνέχεια για μόνιμη εργασία στην ΕΒΟ, παρέμεναν για χρόνια «εκπαιδευόμενες», χωρίς η επιχείρηση να αναγνωρίζει κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα απέναντί τους. Σημειώνεται ότι όλα αυτά γίνονταν με τις ευλογίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πέρασαν εναλλάξ από την καρέκλα της διακυβέρνησης.

Το 1994 το εργοστάσιο υπολειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένοντας η μοναδική επιχείρηση στην περιοχή με την ανεργία να χτυπάει «κόκκινο». Τον Απρίλη, η διοίκηση «πλασάρει» ένα ατομικό συμφωνητικό, με το οποίο υποχρεώνει - εξαναγκάζει την κάθε εργαζόμενη, έναντι ενός εξευτελιστικού ποσού, να παραιτηθεί απ' όλα τα μέχρι τότε δικαιώματα για να συνεχίσει να εργάζεται από κει και πέρα. Το ίδιο επαναλαμβάνεται το 1996 με τις υπόλοιπες εργαζόμενες. Τους ζήτησαν δηλαδή - παρά το γεγονός ότι είχαν δικαιωθεί και δικαστικά - να ξεγράψουν κάθε απαίτηση, να παραδεχτούν ότι δε δούλευαν τα προηγούμενα 4 ή 6 χρόνια στην επιχείρηση!

Το ΚΚΕ έφερε και τη μια και την άλλη περίπτωση στη Βουλή. Χρειάζεται όμως να βάλουν και οι εργαζόμενοι το χέρι τους, να πάρουν την υπόθεση στις πλάτες τους. Δυναμώνοντας τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ στους καθημερινούς αγώνες. Αλλά και στην κάλπη, «μαυρίζοντας» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια κάλυπταν και προωθούσαν το έγκλημα σε βάρος τους.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ