Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ στην Παιδεία

Το γεγονός της υποβάθμισης των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που πρόκειται να ενταθεί από την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 89/48, είναι κάτι που, όσο κι αν προσπαθεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κρύψει. Η εφαρμογή της οδηγίας σημαίνει την αναγνώριση πτυχίων τριετούς διάρκειας που παρέχονται από ιδρύματα χωρών - μελών της ΕΕ και δίνει στους κατόχους τέτοιων πτυχίων δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα.

Παρά τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων, αλλά για ρύθμιση στο θέμα της άσκησης επαγγελμάτων στην Ελλάδα, η ουσία παραμένει ίδια. Οταν, με βάση το πτυχίο του, αναγνωρίζεται σε κάποιον η δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα, η ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου του είναι ένα τυπικό και δευτερεύον θέμα. Η ουσία της ρύθμισης είναι ότι στρώνει το δρόμο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, υποβαθμίζει τα πανεπιστημιακά πτυχία στο επίπεδο των κάθε λογής ινστιτούτων τρίχρονων σπουδών και παρά τις διακηρύξεις για το αντίθετο, κατακρεουργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, κυοφορούνται αλλαγές -που διαρρέουν μέρες τώρα- για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως στο εξεταστικό σύστημα, που όμως δε θίγουν στο ελάχιστο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.


ΣΕΛ.  12   -   13

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ