Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκάνδαλο η μη λειτουργία των ιαματικών λουτρών
  • Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, που έχουν αποπερατωθεί από το 1996, δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία
  • Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγ. Τζέκη

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και ταυτόχρονα κραυγαλέο παράδειγμα των καταστρεπτικών συνεπειών του μοντέλου «ανάπτυξης», που ακολουθεί η κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών» και στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, αποτελεί η περίπτωση των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων των ιαματικών λουτρών της Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, που από το 1996, οπότε αποπερατώθηκαν, δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Για την κατασκευή της νέας αυτής σύγχρονης μονάδας, πισίνες ιαματικού νερού, ξενοδοχειακές και λοιπές εγκαταστάσεις, δαπανήθηκαν 6,7 δισεκατομμύρια δραχμές και 4 χρόνια τώρα παραμένουν έρημα και αμπαρωμένα!

Την περιοχή επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, με κλιμάκιο της Αχτιδικής Επιτροπής Σταυρού και είχαν συζητήσεις με τον Δήμαρχο Απολλωνίας, Γιάννη Κατσικά, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ιαματικών Λουτρών Ν. Απολλωνίας, Αναστάσιο Κυριάκου, τον διευθυντή της επιχείρησης, Γιώργο Ματθαίου και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Απολλωνίας Χριστόδουλο Ασμενούλη. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε και τις παλιές εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης που λειτουργούν κερδοφόρα εδώ και πολλά χρόνια.

Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και στη διάρκειά της αποκαλύφτηκαν πολλές πτυχές του τρόπου που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάπτυξη της περιφέρειας η κεντρική εξουσία, εγκλωβισμένη στη λογική της ελεύθερης αγοράς και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και εξουσιών από την ΤΑ στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Ο Δήμος Απολλωνίας βρίσκεται σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, σε μια προνομιακή περιοχή που χαρακτηρίζεται από τη γειτνίασή της με την πανέμορφη λίμνη Βόλβη, έναν υγιή υδροβιότοπο, έναν κατάφυτο ορεινό όγκο και την ύπαρξη ιαματικών πηγών στο χώρο των Λουτρών της Ν. Απολλωνίας, γνωστών από την αρχαιότητα.

Ο προνομιακός αυτός τόπος θα μπορούσε να αναπτύξει έναν ιαματικό τουρισμό που να συμβάλλει στη γενικότερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Τη σημασία των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του την αντιλήφθηκε έγκαιρα η δημοτική αρχή και το 1985 ξεκίνησε τη λειτουργία της Λουτρόπολης Νέας Απολλωνίας στις παλιές εγκαταστάσεις που παρέλαβε από ιδιώτη το 1980. Τα λουτρά αυτά παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΤ στην Κοινότητα Ν. Απολλωνίας για εκμετάλλευση μέχρι το 2004. Το 1992 η Κοινότητα ίδρυσε την Αμιγή Κοινοτική Επιχείρηση Ιαματικών Λουτρών Νέας Απολλωνίας για την καλύτερη λειτουργία τους.

Με ίδιους πόρους η Κοινότητα Ν. Απολλωνίας και τώρα Δήμος Απολλωνίας ανακαίνισαν και εκσυγχρόνισαν τις παλιές εγκαταστάσεις, κατασκεύασαν νέες, όπως υδροθεραπευτήριο, ξενώνα, ιατρείο, εστιατόριο και για χρόνια προσφέρουν υψηλής ποιότητας και φθηνές υπηρεσίες, προσιτές στα λαϊκά στρώματα.

Παρ' όλες τις λαϊκές τιμές, η δημοτική επιχείρηση αυξάνει κάθε χρόνο τα έσοδά και τα κέρδη της και φέτος υπολογίζεται νέα αύξηση των εσόδων κατά 100 εκατομμύρια δραχμές.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα

Τις τεράστιες δυνατότητες των ιαματικών εγκαταστάσεων και της γύρω περιοχής αναγνωρίζει και η κεντρική εξουσία και τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Ετσι το 1990, η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΒΑ Α.Ε.) καταλήγει στο συμπέρασμα να δημιουργηθεί νέα λουτρόπολη που να αποτελέσει «πρότυπη μονάδα πιλότο για την παραπέρα ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στον ελληνικό χώρο...».

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού υπογράφτηκε στην Αθήνα τον Απρίλη του 1990 Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην ΕΤΒΑ και την Κοινότητα Νέας Απολλωνίας για τη σύσταση φορέα σύμφωνα με το Ν. 1416/84 για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της νέας αυτής «πρότυπης» Λουτρόπολης. Η συμμετοχή στο νέο φορέα είχε συμφωνηθεί να είναι 51% η ΕΤΒΑ και 49% η Κοινότητα Ν. Απολλωνίας.

Ενώ η Κοινότητα πρόσφερε το οικόπεδο για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων, εκτάσεως 120 στρεμμάτων συν την απαραίτητη οδοποιία και άλλα έργα υποδομής, συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δραχμών, η ΕΤΒΑ στην ουσία διέθεσε από ίδια κεφάλαια μόνο 282.486.000 δραχμές. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από: ΠΔΕ 5,225 δισ., ΜΟΠ 335,3 δισ., από ΣΠΑ 889 δισ. Τα χρήματα αυτά, τα περισσότερα από τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου, ξοδεύτηκαν, το έργο τελείωσε εδώ και 4 χρόνια, αλλά οι σκοπιμότητες της κυβερνητικής πολιτικής δεν το αφήνουν να λειτουργήσει. Στην ουσία δεν έχει ούτε καν συσταθεί ακόμα ο φορέας για τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων.

Βασική αιτία γι' αυτή την εγκληματική καθυστέρηση φαίνεται να είναι η παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 5 Νομαρχιών της περιοχής που ισχυρίζονται ότι η επιχορήγηση μέσω των προγραμμάτων ΣΠΑ προήλθε από κονδύλια που η Περιφέρεια προόριζε για τις Νομαρχίες αυτές και συνεπώς η Περιφέρεια θα πρέπει να πάρει σημαντικό ποσοστό μετοχών στο νέο φορέα.

Πίσω από την παρέμβαση αυτή της Περιφέρειας, παράγοντες του Δήμου Απολλωνίας και κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι κρύβεται η πρόθεση και η μεθόδευση της κυβέρνησης να παραχωρήσει την κερδοφόρα εκμετάλλευση της Λουτρόπολης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε στο δήμαρχο και τα άλλα στελέχη του δήμου ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι οι επιχειρήσεις αυτές να παραμένουν επιχειρήσεις του δήμου, να υπόκεινται σε λαϊκό έλεγχο με βασικό σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και την παροχή καλών υπηρεσιών, προσιτών στα λαϊκά στρώματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε, ότι πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι και η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αντισταθούν με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων στην προσπάθεια να φύγει από τον έλεγχο του δήμου η επιχείρηση και να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενημέρωση και ενεργοποίηση του κόσμου της περιοχής. Δήλωσε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα μελετήσει την όλη υπόθεση και θα καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-16 00:00:00.0)
Λουτρόπολη η... Βουλιαγμένη (2002-02-22 00:00:00.0)
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ (2000-09-24 00:00:00.0)
Σκανδαλώδες ξεπούλημα των Λουτρών (2000-08-05 00:00:00.0)
Οι μέλισσες (2000-01-19 00:00:00.0)
Μέχρι και 100.000 δρχ. το "ουφόσημο" (1996-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ