Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με το βλέμμα στο συνέδριο
  • Πυρετώδεις προετοιμασίες στο παρασκήνιο των αντιμαχόμενων ομάδων ενόψει του τακτικού συνέδριου
  • Κινείται και ο Δ. Αβραμόπουλος
  • Συνεχίζονται οι αιχμές κατά του Θ. Ρουσόπουλου

Αντιμέτωπη με τη χρόνια εσωκομματική κρίση βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ καθώς δρομολογούνται οι διαδικασίες για το τακτικό συνέδριο του κόμματος. Ηδη στο εσωτερικό του κόμματος οι αντιμαχόμενες ομάδες παίρνουν θέσεις μάχης και όλες οι κινήσεις τους γίνονται με το βλέμμα στο συνέδριο. Αν και προς το παρόν οι σχετικές διεργασίες παραμένουν στο παρασκήνιο, ωστόσο είναι ολοφάνερο ότι γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα, καθώς τον Οκτώβρη ξεκινά η ανάδειξη των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου. Είναι προφανές ότι ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του και να «περιθωριοποιήσει» τους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ώστε να έχει στη συνέχεια «λυμένα τα χέρια του» για τη χάραξη της πορείας του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην τακτική του «μεσαίου χώρου», επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα του ως βασικό εκφραστή του, ενώ θα χρησιμοποιήσει τον «πόλεμο κατά των διαπλεκομένων» για να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ.

«Απέναντι» στον Κ. Καραμανλή η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της να αναμετρηθεί μαζί του στο συνέδριο. Ηδη έχει παρουσιάσει από το έκτακτο συνέδριο μια ξεχωριστή πλατφόρμα, τόσο για την αντιπολιτευτική τακτική όσο και για τα οργανωτικά του κόμματος, ενώ πυκνώνει τις επαφές της με στελέχη σε όλη τη χώρα αλλά και με ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους. Στόχος είναι η «βαθμιαία» ανατροπή των αρνητικών γι' αυτήν συσχετισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ και με τη σύναψη νέων συμμαχιών με στελέχη που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «καραμανλικά». Ταυτόχρονα, δε χάνει ευκαιρία να παρουσιάζει τις δικές της θέσεις και προτάσεις για κάθε ζήτημα της επικαιρότητας. Χτες, από την Ηπειρο όπου περιόδευσε στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, έκανε συνολική τοποθέτηση για το ζήτημα των καταστροφών, ενώ χαρακτήρισε το μέγεθος της καταστροφής πρωτοφανές και έωλες τις δικαιολογίες της κυβέρνησης περί «πρωτοφανών καιρικών συνθηκών».

«Κινείται»(;) ο Δ. Αβραμόπουλος

Παράλληλα, πονοκέφαλο στον Κ. Καραμανλή προκαλεί η φημολογούμενη επάνοδος του Δ. Αβραμόπουλου στην «κεντρική πολιτική σκηνή». Αν και το κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό στη βάση της ΝΔ για τον δήμαρχο Αθηναίων, ωστόσο δεν μπορεί να υποτιμηθεί η εκμετάλλευση του εγχειρήματός του από την κυβέρνηση και η προσπάθεια δημιουργίας εικόνας διάσπασης της κεντροδεξιάς. Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στα σχέδιά του μετά την επιστροφή του από το Σίδνεϊ. Προς το παρόν ακολουθεί μια διπρόσωπη επικοινωνιακή τακτική, που προδίδει την αμηχανία του. Ανεπίσημα διοχετεύει μέσω συνεργατών του ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος και ότι σε αυτή την κατεύθυνση βλέπει κόσμο και επιχειρηματίες και θα «ανοίξει» πολιτικό γραφείο, αλλά επίσημα χαρακτηρίζει όλα αυτά «αποκυήματα φαντασίας»! Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ στη Ρόδο, Ν. Χαραλάμπης, αν και δήλωσε χτες (στον «Φλας») ότι θα ακολουθήσει τον δήμαρχο στην περίπτωση που θα ιδρύσει κόμμα, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν του έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουμε κάποια διαδικασία».

Συνεχίζονται οι αιχμές κατά Ρουσόπουλου

Την ίδια στιγμή η τοποθέτηση του νέου εκπροσώπου Τύπου συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο αιχμών και διαμάχης μεταξύ των φιλικών προς τη ΝΔ εφημερίδων. Σε χτεσινό άρθρο του ο «Ελεύθερος Τύπος» αποφαίνεται ότι «ο κ. Ρουσόπουλος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης της ΝΔ... Δε φταίει ο κ. Ρουσόπουλος αλλά και ο κ. Καραμανλής που επέλεξε μια πολιτικά αδύναμη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της αμφισβήτησης του ρόλου του κ. Σπηλιωτόπουλου». Και το άρθρο καταλήγει με σαφείς αιχμές: «Αντικειμενικά ο κ. Ρουσόπουλος δεν είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αλλά εκπρόσωπος σε αυτήν ενός πανίσχυρου εκδοτικού, δημοσιογραφικού κυκλώματος, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει στην αντιπολίτευση». Την υπεράσπιση του Θ. Ρουσόπουλου και του Κ. Καραμανλή ανέλαβε η «Χώρα» του Γ. Τράγκα, η οποία έκανε λόγο για «μπαράζ επιθέσεων» κατά του νέου εκπροσώπου με στόχο την «ανακύκλωση της κρίσης στη ΝΔ» και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ