Τετάρτη 30 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Αιχμές εναντίον μητροπολιτών της εκκλησίας της Ελλάδας

Αργεί αλλά δε λησμονεί ο... πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος με καθυστέρηση μηνών απάντησε από άμβωνος την περασμένη Κυριακή σε Μητροπολίτες της εκκλησίας της Ελλάδας που είχαν καταφερθεί εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κρίνοντας μη ικανοποιητική τη στάση του στη διαμάχη εκκλησίας - κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη συνόψιση της πατριαρχικής ομιλίας στον ιερό ναό της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης που περιλαμβάνεται σε αυτό, ο Πατριάρχης «καλωσόρισε τους ευλαβείς προσκυνητάς της Μητρός Εκκλησίας και διερμήνευσε τη στοργή αυτής προς τα τέκνα της, τα τε ευγνώμονα και μη», ενώ δήλωσε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο σας υποδέχεται με μεγάλη χαρά, τιμή και αγάπη και σας εκφράζει τη στοργή και την αγάπη της Μητρός Εκκλησίας, η οποία είναι πράγματι Μητέρα Εκκλησία για όλους τους Ελληνες και για όλους τους ορθοδόξους, ασχέτως αν μερικοί τη θεωρούν μητριά».

Συμπλήρωσε δε, πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν έπαψε ποτέ και κυρίως στις δύσκολες στιγμές του γένους μας να είναι πραγματική φιλόστοργος μητέρα και να αγκαλιάζει κάτω από τις φτερούγες της τα απανταχού της γης τέκνα της».

Τα παραπάνω εκλαμβάνονται ως απάντηση στη δήλωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, τον Ιούλη, ότι η εκκλησία της Κωνσταντινούπολης συμπεριφέρεται όχι ως μητέρα, αλλά ως μητριά, αλλά και στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου ο οποίος είχε πει ότι η εκκλησία της Κωνσταντινούπολης στερείται ποιμνίου και για το λόγο αυτό δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες. Βέβαια, ο Καλλίνικος είχε σπεύσει να αποδώσει την παραπάνω δήλωση σε παρεξήγηση και να εκφράσει το σεβασμό του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στα «απολωλότα πρόβατα» εντάσσεται από το Φανάρι και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, γιατί κατά την επίσκεψή του στο Αγιο Ορος δε μνημόνευσε τον Πατριάρχη όταν έπρεπε, αλλά τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

  • Στο μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνεχίζει την επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα, χωρίς να χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει την απόφαση της εκκλησίας της Ελλάδας για συνέχιση του αγώνα «για τη διαφύλαξη της χριστιανικής μορφής του ελληνικού έθνους». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε και στον ηγούμενο του μοναστηριού του Αγίου Σάββα, ο οποίος τον παρότρυνε μάλιστα να συνεχίσει τον αγώνα! Εξάλλου λόγια συμπαράστασης ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε και από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ