Τετάρτη 18 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών με το κοινοτικό καθεστώς

Ενα ακόμα νομοσχέδιο για τη βελτίωση του χώρου μέσα στον οποίο δρουν οι επιχειρήσεις έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση κυρώνοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κοινοτική οδηγία για τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών.

Οπως κατήγγειλε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, με τη συγκεκριμένη οδηγία επιχειρείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, καθώς προωθείται η λειτουργία τους με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η βουλευτής υπενθύμισε ότι η ατομική ιδιοκτησία και κατ' επέκταση οι διάφορες εταιρείες αποτελούν το θεμέλιο του σημερινού κοινωνικού συστήματος και η οριστική λύση του θέματος θα γίνει μόνο με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την αντικατάστασή της με τη λαϊκή εξουσία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε, έχει ταξικό χαρακτήρα και είναι χαρακτηριστικό πως κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και αντίθετα ορθώνει δίχτυα στους ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων. Και με αυτήν την οδηγία, είπε, διευκολύνεται η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου προκειμένου να επιτευχθεί η συγκεντροποίησή του και η μεγιστοποίηση των κερδών του.

Με μια σειρά προβλέψεων για τη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών διευκολύνεται η πορεία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και διατηρείται η δυνατότητα χειραγώγησης των μετοχών διαφόρων εταιρειών. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η Β. Νικολαΐδου πρότεινε μεταξύ άλλων σε περίπτωση πτώχευσης ή συγχώνευσης μιας εταιρείας να διασφαλίζονται πρώτα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπερψηφίστηκε «επί της αρχής» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα με την ακρόαση φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ