Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα χαράτσια στο νερό

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα χαράτσια στο νερό προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που τα βλέπει ως μοναδικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας, όπως αποκαλύπτει και η τελευταία ανακοίνωση περί «προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς μια οικονομία αποτελεσματικής αξιοποίησης και εξοικονόμησης του ύδατος», η οποία ανοίγει και το σχετικό «διάλογο» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ! Το πρόβλημα της λειψυδρίας αποδίδεται στα καιρικά φαινόμενα και στην υπέρβαση της ζήτησης από τη διαθεσιμότητα, αφήνοντας στο περιθώριο την κακοδιαχείριση και την ελλιπή πρόβλεψη από τις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μετατίθεται για ακόμα μία φορά στους καταναλωτές και συγκεκριμένα στα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της αύξησης του κόστους ενός βασικού κοινωνικού αγαθού.

Ετσι, αντί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, προκρίνεται η λύση της αρχής τού «ο χρήστης πληρώνει», με την περαιτέρω τοποθέτηση μετρητών, όπου αυτοί δεν υπήρχαν, οι οποίοι θα αφορούν κάθε ενδεχόμενη υδάτινη πηγή, προς την «ορθή τιμολόγηση του νερού». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή «θεωρούνται καθοριστικής σημασίας οι προσπάθειες, που θα καταβληθούν για την επιβολή υποχρεωτικών προγραμμάτων μετρήσεων». Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς είχε δηλώσει ότι θα μπουν υδρομετρητές και στο νερό που καταναλώνουν για άρδευση οι αγρότες!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν επικαλείται τα στοιχεία που θέλουν το 20% του νερού να κατασπαταλάται, αλλά και πρόσφατα δεδομένα που ανεβάζουν το ποσοστό στο 40%. Τα μέτρα κρίνονται από τις Βρυξέλλες απαραίτητα, που δηλώνουν ότι το 2008 θα υποβάλλουν και σχετική έκθεση προόδου επί του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ