Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
«Θέσεις» χωρίς ... αιτήματα

Χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα και αναφορές στα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι θέσεις της ΑΔΕΔΥ ενόψει της ΔΕΘ

Γενικές διατυπώσεις και αόριστα «αιτήματα» περιλαμβάνουν οι θέσεις που παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, η οποία δε στάθηκε στα συγκεκριμένα και σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων στο δημόσιο, ούτε φυσικά στις αιτίες που τα προκαλούν. Τις θέσεις αυτές θα στείλει στον πρωθυπουργό ενόψει των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ.

Στην παρουσίαση των θέσεων επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η πορεία στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, παρουσιάζει το ασαφή πλαίσιο θέσεων, σε μια περίοδο που η κυβερνητική πολιτική στοχεύει πολύ συγκεκριμένα τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι «συλλογικές διαπραγματεύσεις» της ΑΔΕΔΥ με την κυβέρνηση, μέσω των οποίων επιχειρείται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής της ΠΑΣΚ προανήγγειλε μάλιστα την ανατροπή της προηγούμενης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΕΔΥ απείχε από τις δήθεν διαπραγματεύσεις, καθώς η κυβέρνηση επέμενε στις αντιυπαλληλικές προτάσεις της. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θέλοντας να υποτιμήσει την απόφαση του ΓΣ αλλά και τις πιέσεις που δέχεται από τους εργαζόμενους, την αποκάλεσε «συγκυριακή» και τόνισε ότι όλα θα κριθούν στη νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 15 Σεπτέμβρη.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου είχε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις. Μεταξύ άλλων πρότεινε αυξήσεις 27%, διπλασιασμό οικογενειακού επιδόματος, αφορολόγητο 3,5 εκατομμύρια, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση κρατικών δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση του αυταρχικού υπαλληλικού κώδικα και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση του ωραρίου εργασίας τα απογεύματα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι δε θα δεχτεί μεταβολές των εργασιακών σχέσεων. Μόλις χτες όμως φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευε πληροφορίες για επέκταση του ωραρίου από 1 Οκτώβρη. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις «θέσεις» της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα του χρόνου εργασίας στο δημόσιο!

Αναφερόμενος στα φορολογικά ζητήματα ο Σπ. Παπασπύρου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί για τις ανατροπές που ετοιμάζονται στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, παραπέμποντας στον κυβερνητικό «κοινωνικό διάλογο», πριν ακόμη του ζητηθεί συμμετοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ