Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες «γλεντιστάδες» στο Ηρώδειο

Ο Ασημάκης Μπέκος στο πανηγύρι του Αη - Συμιού Μεσολογγίου
Ο Ασημάκης Μπέκος στο πανηγύρι του Αη - Συμιού Μεσολογγίου
Ενα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και στη χορευτική παράδοση, προϊόν μιας συστηματικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 1995 με στόχο την έρευνα και την ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού, θα παρουσιαστεί στις 3 και 4 του Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο, με τίτλο «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού».

Κεντρικός άξονας θα είναι η παράδοση του ελληνικού γλεντιού, η οποία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί την κορυφαία συμβολική εκδήλωση που ενώνει τα μέλη της παραδοσιακής κοινωνίας, επιβεβαιώνει τους δεσμούς και την ταυτότητά τους και ανανεώνει την έκφραση και επικοινωνία μέσω του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού. Οπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη σκηνή του Ηρωδείου δε θα παρουσιαστούν φολκλορικά συγκροτήματα αλλά ομάδες «γλεντιστάδων» από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η επιλογή των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στους Μουσικούς Χάρτες του Ελληνισμού έγινε έπειτα από επιτόπια εθνομουσικολογική έρευνα του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιστημονικής και καλλιτεχνικής επιμέλειας.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει οκτώ τοπικά γλέντια με ομάδες από τη Μακεδονία (Δράμα - Σέρρες - Κοζάνη), την Ηπειρο (Μέτσοβο), τη Θεσσαλία (Καραγκούνες Καρδίτσας), τη Ρούμελη (Πανηγυριώτες του Αϊ - Συμιού και του Αιτωλικού Μεσολογγίου), τα Μέγαρα Αττικής, τη Μικρά Ασία (Σμύρνη - Ερυθραία), τα Επτάνησα (Ζάκυνθος) και την Κάτω Ιταλία (Ελληνόφωνοι Απουλίας).

«Το ελληνικό γλέντι, εξαιρετικά αποκαλυπτικό της ιδιοσυστασίας του λαού μας, αρνείται να υποβιβαστεί σε "διασκέδαση", προϋποθέτει την ενεργό και συνειδητή συμμετοχή όλων των μελών μιας ομάδας και αντιστέκεται στην κυρίαρχη σύγχρονη αστική αντίληψη που αντιμετωπίζει τη λαϊκή μας παράδοση ως "φολκλόρ"» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Λάμπρος Λιάβας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ