Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχι» του ΥΠΠΟ στο Δήμο Ελευσίνας

Αποψη του πολύπαθου αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, εγκατεσπαρμένος με κτίσματα, ρυπογόνες καμινάδες εργοστασίων και άλλες βλαβερές για τα αρχαία εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και κατοίκων
Αποψη του πολύπαθου αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, εγκατεσπαρμένος με κτίσματα, ρυπογόνες καμινάδες εργοστασίων και άλλες βλαβερές για τα αρχαία εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και κατοίκων
Την άρνηση του ΥΠΠΟ να χρησιμοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Αισχύλεια 2000» εισέπραξε ο Δήμος Ελευσίνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η απόφαση του ΥΠΠΟ πάρθηκε με το σκεπτικό «τα μνημεία να προστατευτούν από την περαιτέρω φθορά». Κάτι που ο δήμος αρνείται, σημειώνοντας πως από το 1975 μέχρι σήμερα που ο αρχαιολογικός χώρος χρησιμοποιείται για το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων - με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ - «ουδέποτε προκλήθηκε ουδεμία φθορά στα μνημεία». Μάλιστα ο δήμος θεωρεί την απόφαση προσβλητική για τα «Αισχύλεια» και ελπίζει πως το υπουργείο θα ανακαλέσει την απόφασή του. Στο μεταξύ, η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη - με την οποία θα άνοιγαν τα «Αισχύλεια» - θα πραγματοποιηθεί στις 2/9, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο των συνεργείων του δήμου (Ηρώων Πολυτεχνείου 115).

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι και οι δύο πλευρές φέρουν μεγάλες ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα που όντως αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Το ΥΠΠΟ αναγνωρίζει, εμμέσως, αυτό το γεγονός, αφού κάνει λόγο για «περαιτέρω φθορά», κάτι που σημαίνει ότι ο χώρος παραχωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του.

Από την άλλη, καμία δημοτική αρχή από τη μεταπολίτευση και μετά δε διεκδίκησε από τις κυβερνήσεις την προστασία και ανάδειξη του χώρου. Κάτι που θα επέτρεπε και τη χρησιμοποίησή του για πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς να κινδυνεύει από τη φθορά. Συνεπώς το ΥΠΠΟ οφείλει να κάνει και το επόμενο βήμα μετά την απαγόρευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ