Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΙΚΑΕΛ ΧΑΦΣΤΡΟΜ
1408

Ο καλός έγχρωμος ηθοποιός Σάμουελ Λ. Τζάκσον, ο διευθυντής του «στοιχειωμένου» ξενοδοχείου, ειδοποιεί, «μην μπαίνετε στο δωμάτιο 1408»! Το ίδιο σας συστήνω και εγώ. Οποιος, λοιπόν, παρακούσει, αναλαμβάνει τις ευθύνες του! Θα γνωρίσει έναν «κόσμο», που δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου. Είναι πέρα από κάθε φαντασία... Ο επίσης καλός ηθοποιός, Τζον Κιούζακ, δεν τον άκουσε. Τα αποτελέσματα αυτής της απερισκεψίας θα τα δείτε, αν, τελικά, και παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, μπείτε στην αίθουσα, στην ...οθόνη. Ο άνθρωπος τρέχει και δε φτάνει!

Η ταινία, πέρα από το «τρομακτικό» σενάριο, το οποίο στηρίζεται σε βιβλίο του «μετρ» του τρόμου (και καθηγητή αγγλικής φιλολογίας, παρακαλώ) Στίβεν Κινγκ, έχει και ...σκηνοθετικό τρόμο! Η φωτογραφία της είναι γεμάτη «σκιές». Οι χώροι «ύποπτοι» και «στενάχωροι»! Σε αυτά προσθέστε και τους «ξαφνικούς» και έντονους ήχους και τις κραυγές (τρομακτικές), που συμπληρώνουν την, έτσι και αλλιώς, «ανήσυχη» μουσική. Προσθέστε, ακόμα, και τα δεκάδες «οπτικά εφέ» (σε περισσότερα από 400 πλάνα διαφημίζουν οι δημιουργοί). Και να το θρίλερ της βδομάδας. Η δόση μας!

Ο συγγραφέας της ιστορίας 1408 έχει «δανείσει» βιβλία του σε σκηνοθέτες τρόμου, όπως ο Μπράιαν ντε Πάλμα, για παράδειγμα, αλλά και σε σκηνοθέτες σοβαρούς, όπως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ας πούμε. Τέτοια διχασμένη προσωπικότητα! (Πώς να μη γράφει βιβλία τρόμου, ο άνθρωπος). Ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι Σουηδός, που μετακόμισε στο Χόλιγουντ, για περισσότερο τρόμο (χρήμα). Είδατε ότι πρέπει να συνυπάρχουν πολλές συνιστώσες, για να προχωρήσει η ...τέχνη (και η ζωή, κυρίως)!

Θα σας συνέστηνα τα ...πανηγύρια, λόγω δεκαπενταύγουστου! Τα πανηγύρια, τις συναυλίες, τη θάλασσα. Και, κυρίως, το διάβασμα! Μεγάλη ηδονή να διαβάζεις «Ο Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», που σχετίζεται με την Κομμούνα του Παρισιού ή «Μισθός, Τιμή και Κέρδος», του Κ. Μαρξ, μέρες που έχουμε (εκλογές, κλπ).

Παίζουν: Τζον Κιούζακ, Σάμουελ Λ. Τζάκσον, Μέρι ΜακΚόρμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ