Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Μετασεισμικό σκηνικό φρίκης

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους ανθρώπους στο Περού

Associated Press

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τους ανθρώπους στο Περού
ΛΙΜΑ.--

Τρόφιμα, νερό, φάρμακα, προσωρινή στέγη αλλά και... φέρετρα απαίτησαν από τον πρόεδρο Αλαν Γκαρσία κατά την επίσκεψή του οι κάτοικοι του Πίσκο, μιας από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το σαρωτικό χτύπημα του εγκέλαδου που ήδη μετρά περισσότερους από 500 νεκρούς και 1.600 τραυματίες. Αριθμός δυσοίωνα προσωρινός καθώς αναμένεται να αυξηθεί.

Οι διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν θύματα από ισοπεδωμένα κτίρια της πόλης Πίσκο και των κοντινών χωριών, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λίμα ενώ μετά από 48 ώρες αρχίζουν πλέον να φτάνουν σωστικά συνεργεία και αρωγή στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Γκαρσία που έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και έχει κηρύξει και τριήμερο εθνικό πένθος, κατά την επίσκεψή του στο Πίσκο περπάτησε ανάμεσα σε πτώματα που έχουν παραταχθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία έχουν κατακλυστεί με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κάτοικοι να αφήνουν τις σορούς των νεκρών στους δρόμους...

Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι τα νομικά κωλύματα για τις ταχείες ταφές, με αποτέλεσμα τα πτώματα να μένουν άταφα σε κοινή θέα και με τον κίνδυνο των μολυσματικών ασθενειών να ελλοχεύει. Χτες η Αδελαΐδα Μπολίβαρ, Γενική Εισαγγελέας του Περού, εξέδωσε εντολή προς τις αρχές να απλοποιήσουν και να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε να παραδίδουν τα πτώματα στους οικείους τους για να γίνει η ταφή.

Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν αποκατασταθεί με τις φωνές να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Βερόνικα Σαβάλα, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει καταστραφεί το 80% των κατοικιών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες ενώ ήδη κατέφτασαν οι 12 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Βολιβία. Τέλος, από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν δεσμεύσεις για τη διάθεση περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη των πληγέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ