Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΓΚΑΗΣ
Εμφαση σε «ασφάλεια» και «διεθνή ρόλο»

ΜΟΣΧΑ.- Τη μόνιμη επαναφορά πτήσεων ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών «σε απομακρυσμένες περιοχές» ανήγγειλε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την ολοκλήρωση των κοινών χερσαίων και εναέριων γυμνασίων με την Κίνα και τις άλλες τέσσερις χώρες-μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (Κιργιστάν, Καζαχστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν). Ο Πούτιν εξήγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «δυστυχώς δεν ακολούθησαν άλλες δυνάμεις το παράδειγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που από το 1992 σταμάτησε μονομερώς τις απομακρυσμένες πτήσεις των στρατηγικών αεροσκαφών». Αυτό, είπε, «δημιούργησε συγκεκριμένα προβλήματα για την ασφάλεια της Ρωσίας». Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτίμησε να απαξιώσει την απόφαση Πούτιν λέγοντας ότι «...δεν είναι πρόβλημα η απόφαση της Ρωσίας να βγάλει στους αιθέρες μερικά, παλιά βομβαρδιστικά»...

Οι πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (από την ίδρυση του οργανισμού το 2001) πραγματοποιήθηκαν στο Τσελμπαρκούλ με τη συμμετοχή 7.500 στρατιωτών. Το επιχειρησιακό σενάριο προέβλεπε την ανακατάληψη μιας φανταστικής πόλης των νοτίων Ουραλίων που είχε καταληφθεί από τρομοκράτες... Τη διεξαγωγή τους παρακολούθησε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, που δήλωσε πως τέτοια κοινά γυμνάσια «θα συμβάλλουν στη διαδραμάτιση ενός μεγαλύτερου ρόλου του οργανισμού κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Νωρίτερα, το τελικό κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στο Μπισκέκ, υπογράμμιζε ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να διαχειρίζονται μόνες τους υποθέσεις σταθερότητας και ασφάλειας (αφήνοντας έμμεσα αιχμές κατά του εκεί ρόλου των ΗΠΑ). Ο δε πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει στην ομιλία του «ανώφελες» τις προσπάθειες (σ.σ. π.χ. των ΗΠΑ...) για μονομερή επίλυση διεθνών και περιφερειακών κρίσεων υποστηρίζοντας πως η ενίσχυση ενός διεθνούς συστήματος πολλών πόλων θα εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και ασφάλεια σε όλες τις χώρες.

  • Ανακλήθηκε χτες η άδεια αναμετάδοσης του ρωσόφωνου προγράμματος του BBC από το ραδιοσταθμό της Μόσχας, Μπολσόι FM, καθώς οι αρμόδιες αρχές έκριναν πως το βρετανικό δίκτυο ήταν φερέφωνο «ξένης προπαγάνδας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ