Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι μαθητές της χώρας κρατούν γερά. Ο αγώνας τους δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν, θα είναι όμως μακροχρόνιος και επίπονος. Δεν μπορούν να ανεχτούν το «σκοτάδι» που η κυρίαρχη τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές έχουν ετοιμάσει, με το μοντέλο του ελιτίστικου σχολείου, που θα βγάζει μισομορφωμένους αυριανούς απασχολήσιμους. Οι μαθητές διατρανώνουν την αντίθεσή τους να αποφασίζουν άλλοι γι' αυτούς.

Τα δύο χρόνια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τα αποτελέσματά της είναι τραγικά για τη μαθητική νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες. Αποδείχτηκε ο αντιδραστικός της χαρακτήρας και ο στόχος της κυβέρνησης: Να πετάξει τους μαθητές βίαια από το λύκειο, αλλά και να μετατρέψει την παιδεία σε εμπόρευμα που θα αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα φροντιστήρια κάνουν χρυσές δουλιές, παντού φυτρώνουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το εμπόριο της γνώσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ο «Ρ» επιχειρεί μια ανασκόπηση των πρόσφατων μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων, που συγκλόνισαν τις περισσότερες πόλεις της χώρας, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση της παιδείας, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει ο μονόδρομος του αγώνα. Του αγώνα όλων εκείνων των δυνάμεων, που διεκδικούν την παιδεία η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Ετσι φιλοξενούμε σήμερα τις απόψεις ανθρώπων που έζησαν από κοντά, μαζί με τα παιδιά, και συμμετείχαν στους πρόσφατους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ