Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Απόμειναν τα κτίρια...

Αλλά... «ανέπαφος ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος» για την κυβέρνηση η οποία προχωρά σε άνοιγμά του για το κοινό!

Ο «Ερμής» του Πραξιτέλη στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Αραγε, πόσο αλώβητος έμεινε από τους βλαβερότατους και για τα μάρμαρα ρύπους της πυρκαγιάς;
Ο «Ερμής» του Πραξιτέλη στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Αραγε, πόσο αλώβητος έμεινε από τους βλαβερότατους και για τα μάρμαρα ρύπους της πυρκαγιάς;
Η κατάσταση χάους που επικρατεί στην κυβέρνηση δεν άφησε ανέγγιχτο το ΥΠΠΟ, που με μια εντελώς «αψυχολόγητη» κίνηση αντιφάσκει με την εικόνα που έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο ίδιος ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι το παλιό και νέο μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας «θα είναι επισκέψιμα για το κοινό» από σήμερα έως και την ερχόμενη Κυριακή!

Κι αυτό την ώρα που ούτε οι ζημιές έχουν καταγραφεί και 5 χλμ από το αρχαίο στάδιο υπάρχει νέα εστία! Την ώρα που το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας - μεταξύ αυτών και η πληθώρα των κακοπληρωμένων, υπό απόλυση, υπό ασφαλιστικά μέτρα και εκτός «ΠΔ Παυλόπουλου» συμβασιούχων - επιδίδεται σε ασθμαίνοντα αγώνα δρόμου για να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά μας από τις πυρκαγιές, αψηφώντας κινδύνους και προβλήματα, ακόμη και όταν απειλούνται και τα σπίτια τους, όπως έγινε με το προσωπικό της -αρμόδιας και για την Αρχαία Ολυμπία- Ζ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Αυτό το προσωπικό πάλεψε με τη φωτιά για να διασωθούν τουλάχιστον τα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, παραμένοντας επί ώρες χωρίς βοήθεια και με το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου να αποδεικνύεται ανεπαρκές, αφού, είτε λειτούργησε είτε όχι (το πιθανότερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πως λειτούργησε ως ένα σημείο και μετά να «μπλόκαρε» λόγω έλλειψης νερού). Το αποτέλεσμα ήταν οι φλόγες να καταστρέψουν τον ιερό λόφο του Κρόνιου, βόρεια του αρχαίου σταδίου, μέρος του πρανούς του ίδιου του σταδίου, το άλσος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και τον περιβάλλοντα χώρο της.

Ουσιαστικά, το αξεπέραστου φυσικού κάλλους τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι, κατά μεγάλο μέρος του, παρελθόν. Γεγονός, που ο Γ. Βουλγαράκης, συνόψισε με την «εκπληκτική» φράση... «κάηκαν κάποια δέντρα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου»(!). Φράση που προκάλεσε την εύλογη οργή των κατοίκων. Τη νύχτα της Κυριακής, αντιλαμβανόμενος τη ρητορική «πατάτα», ο υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Ολυμπίας, προσπαθώντας να τα «μαζέψει». Μίλησε για «πολύ μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία, με πολύ καταστροφικές ευρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον» και ότι «η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου υπέστη επίσης ζημιές». Συγκεκριμένα είπε ότι «το ρέμα Κλαδέου που είναι παραπόταμος του Αλφειού κάηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ ο λόφος του Κρονίου κάηκε ολοσχερώς. Το Αλσος της Ολυμπιακής Ακαδημίας και ο περιβάλλων χώρος της καταστράφηκαν. Επίσης, καταστράφηκαν πρανή κοντά στο Αρχαίο Στάδιο».


Πρόσθεσε ότι γλίτωσαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις (μουσεία, παλιό και νέο, τα μνημεία, η Ακαδημία), αν και σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, στην προστασία του μνημείου νοείται σαφώς και το περιβάλλον του. Από αυτή την άποψη, μπορεί η ηγεσία του ΥΠΠΟ να «ξεφυσάει» με ανακούφιση για το μουσείο, αλλά πάει πολύ να λέει ότι «ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας παραμένει ανέπαφος»! Πρόσθεσε, ότι «η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου θα είναι άμεση», μιλώντας για φύτευση... «μεγάλων δέντρων».

Από το «μέτωπο»

Μέχρι και χτες το απόγευμα η κατάσταση από το «μέτωπο» των πυρκαγιών όσον αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά έχει ως εξής σύμφωνα με το ΥΠΠΟ (αναφέρουμε μόνο όσους έχουν υποστεί ζημιές ή κινδυνεύουν):

Αρχαιολογικός χώρος Απηδήματος Μάνης: Πυρκαγιά σε εξέλιξη με κατεύθυνση προς Πύργο Διρού. Ναός Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας: Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά, αλλά δεν άγγιξε τον αρχαιολογικό χώρο. Αρχαία Ολυμπία: Νέα εστία ΝΑ του αρχαίου Σταδίου, στα 5 χλμ. Κοιλάδα των Μουσών (Ελικώνας): Η φωτιά μπήκε στον αρχαιολογικό χώρο και αποτέφρωσε βλάστηση στο λόφο Παληοβορού, όπου βρίσκεται μεσαιωνικός πύργος, και στο λόφο «Πυργάκι», που ταυτίζεται με τον αρχαίο Κερησσό (θεωρείται η ακρόπολη της αρχαίας Ασκρας) όπου σώζεται πύργος του 4ου αι. π.Χ. Η Πυροσβεστική προσπαθεί να διαφυλάξει το κέντρο της κοιλάδας, όπου έχουν ανασκαφεί κοίλο θεάτρου, μακρά στοά με αναθήματα και βωμός του 2ου αι. π.Χ. Ρωμαϊκά λατομεία στα Στύρα: Ζημιές. Παλαιόκαστρο Αρκαδίας (μυκηναϊκό νεκροταφείο): Ηη φωτιά βρίσκεται κοντά του. Λουτρά Ηρέας (μυκηναϊκό νεκροταφείο): Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακρόπολη αρχαίας Ηρέας: Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά, Κάστρου Μονεμβασίας, Κάστρο Γερακίου: Προληπτικό κλείσιμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσεκούρι» σε ανασκαφές, συντήρηση, ασφάλεια! (2012-03-09 00:00:00.0)
Δικομματισμού «τεμενάδες» στο κεφάλαιο (2009-11-12 00:00:00.0)
Καταστροφές και αγοραία «στοχοπροσήλωση» (2007-08-31 00:00:00.0)
Πανσέληνος... αρχαιολογική (2006-08-08 00:00:00.0)
Καλό σου ταξίδι σύντροφε (1999-03-09 00:00:00.0)
Φωτιά απείλησε τη Δήλο (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ