Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αντιδράσεις για τη βάρβαρη καταστολή

Μέρες Πινοτσέτ θύμισε η Χιλή στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις της 29ης Αυγούστου (είναι χαρακτηριστικό ότι «θάφτηκαν» από τα διεθνή ΜΜΕ)

Associated Press

Μέρες Πινοτσέτ θύμισε η Χιλή στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις της 29ης Αυγούστου (είναι χαρακτηριστικό ότι «θάφτηκαν» από τα διεθνή ΜΜΕ)
Η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου μετά το κάλεσμα της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Χιλής συνοδεύτηκε από πολλές εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών (πάνω από 600 σε όλη τη χώρα), μετά από τη σκληρή καταστολή με δακρυγόνα και αντλίες νερού και τρομοκρατία που επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέ. Η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργατών και της νεολαίας, όπως επισημαίνει ο Λαουτάρο Καρμόνα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Χιλής, που στήριξε ενεργά τις διαδηλώσεις, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο κινητοποιούμενος οργανωμένος λαός είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, ζήτησε πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη βάρβαρη καταστολή εναντίον των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής, καλύτερους μισθούς και εργασιακές σχέσεις, υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση της σοσιαλίστριας Μπατσελέ. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της χώρας είπε ότι «στη δημοκρατία και στην κυβέρνησή μου οι εργαζόμενοι μπορούν ειρηνικά να εκφράζουν τα αιτήματά τους και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα» και πρόσθεσε με νόημα: «αλλά υπάρχει και ένα όριο και ο διάλογος πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τις πιέσεις και τη βία». Ωστόσο, η σκληρή καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας δε δείχνει διάθεση διαλόγου και αυτό το βλέπουν οι εργαζόμενοι. Αλλωστε ήδη καλλιεργείται το κλίμα για τη συνέχιση του αγώνα και το επόμενο βήμα για διοργάνωση γενικής εθνικής απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ