Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα αρνητική έκθεση για τις επιλογές ΗΠΑ

Στο κέντρο ο πρέσβης των ΗΠΑ στο κατεχόμενο Ιράκ, Ράιν Κρόκερ με τοπικό κυβερνήτη. Οι κατοχικοί συναντούν όλο και περισσότερες δυσκολίες

Associated Press

Στο κέντρο ο πρέσβης των ΗΠΑ στο κατεχόμενο Ιράκ, Ράιν Κρόκερ με τοπικό κυβερνήτη. Οι κατοχικοί συναντούν όλο και περισσότερες δυσκολίες
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Απογοητευτική είναι η εικόνα της κατάστασης στο Ιράκ, τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό θα αναφέρει η 69σέλιδη έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνητικών Ευθυνών (ερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου), που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη βδομάδα, και της οποίας προσχέδιο έφθασε στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από τους 18 στόχους που είχε θέσει το Κογκρέσο για το Ιράκ έχουν επιτευχθεί μόνο οι τρεις, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η νέα στρατηγική ενίσχυσης των δυνάμεων δε δίνει σαφή θετικά αποτελέσματα» και ότι έχει υπονομευτεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης, δε μειώθηκαν οι επιθέσεις κατά πολιτών, δε βελτιώθηκε η ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, και ενώ ανακοινώθηκε ότι οι ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι θα καταθέσουν στο Κογκρέσο για το Ιράκ στις 10 - 12 Σεπτεμβρίου, οι Δημοκρατικοί τόνιζαν ότι «δεν μπορεί πλέον το Κογκρέσο να δίνει λευκές επιταγές για χρηματοδότηση μιας κατάστασης χωρίς φως». Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά τις διαρροές ότι ο Πρόεδρος Μπους ετοιμάζεται να ζητήσει άλλα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατοχή. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες από την αναμενόμενη έκθεση του επικεφαλής της κατοχής, στρατηγού Πετρέους, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Εντός Ιράκ, από την άλλη, συναγερμός έχει σημάνει στο βορρά, και ιδιαίτερα στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια και Κιρκούκ, καθώς τα κρούσματα χολέρας έφθασαν τις 4.000. Τοπικοί αξιωματούχοι Υγείας δήλωναν ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στα διυλιστήρια νερού της περιοχής και προειδοποιούσαν ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα (αλλαγές φίλτρων και βελτίωση υποδομών), η περιοχή θα γνωρίσει μεγάλη επιδημία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ