Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ακαρπες οι πρώτες συνομιλίες στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.--

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χτες στο κτίριο του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη η πρώτη μέρα του νέου γύρου των ξεχωριστών συνομιλιών της τρόικας της Ομάδας Επαφής (ΟΕ) με τις αντιπροσωπείες των Σέρβων και των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΟΕ, Βόλφανγκ Ισινγκερ, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι αμφότερες πλευρές είχαν «την ευκαιρία συζήτησης» των προτάσεών τους για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, απορρίπτοντας ότι συζητήθηκε ή θα συζητηθεί στο μέλλον το ενδεχόμενο διχοτόμησης της επαρχίας. Υποστήριξε ότι η τρόικα της ΟΕ θα προωθήσει «ένα δυναμικό σχέδιο» για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης εντός του Σεπτέμβρη.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος στην τρόικα, Αλεξάντερ Μπότσαν Χάρτσενκο, είπε ότι «δε σημειώθηκε καμία σημαντική εξέλιξη, όπως άλλωστε όλοι περιμέναμε», διαβεβαιώνοντας πως χτες ήταν μόνον η αρχή μίας διαδικασίας «κατά την οποία η τρόικα θα δουλέψει για μία συναινετική λύση».

Υψηλόβαθμη ήταν μόνον η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών με επικεφαλής τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου, που δήλωσε πριν τη συνάντηση πως θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας «εάν δεν ανοιχτεί δρόμος για μας στη Βιέννη»... Ο Ισινγκερ του ανταπάντησε πως «ούτε δηλώσεις, ούτε ενέργειες θα συμβούν από οιαδήποτε πλευρά που θα μπορούσαν να προβοκάρουν το μέλλον της διαδικασίας».

Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας ήταν οι Σέρβοι υπουργοί Κοσσυφοπεδίου Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς και Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. Νωρίτερα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι «θα μηδενίσει οιαδήποτε ενέργεια μονομερούς ανεξαρτησίας»....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ