Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τα σχολεία ... ως «αγορά»

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου, οι εκδότες πρότειναν την πλήρη υποταγή του σχολικού βιβλίου στην εμπορευματοποίηση

Την πλήρη εμπορευματοποίηση των βιβλίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και την αντικατάστασή τους από το «πολλαπλό επιλεγόμενο βιβλίο ως απόλυτη αναγκαιότητα εσωτερικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος» προτείνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), σε σχετικό κείμενο που μοίρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου (14-30/9), στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου.

Η πρόταση αυτή, βέβαια, δεν αποτελεί «εσωτερική» αναγκαιότητα της εκπαίδευσης, αλλά του κεφαλαίου, αφού το «πολλαπλό βιβλίο» εντάσσεται στο στρατηγικό στόχο για πλήρη ενσωμάτωση και της Παιδείας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναδεικνύοντας τις τραγικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση από το πέρασμα των σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι «καταργείται το ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και διασπάται η μόρφωση», και κατέληξε λέγοντας: «Πάμε για ταξικοποίηση των σχολείων».

Αυτόν τον ταξικό προσανατολισμό υπέρ του κεφαλαίου υποστηρίζουν οι εκδότες του ΣΕΚΒ, αφού κάθε σχολείο, κάθε διευθυντής, κάθε δήμος ή κάθε άλλος φορέας που θα εμπλακεί στην πολυδιασπασμένη εκπαιδευτική διαδικασία θα παραγγέλνει διαφορετικά βιβλία ...στο όνομα του «υγιούς ανταγωνισμού», με νέα πεδία κερδών για το μεγάλο εκδοτικό κεφάλαιο, που ήδη αδημονεί να μπει στην «αγορά» των σχολειών. Αυτή η αντιδραστική ουσία της πρότασης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ρητορείες περί χτυπήματος «της αδράνειας» και «θεαματικής βελτίωσης των βιβλίων».

Πρόκειται για χονδροειδέστατη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αφού οι ίδιοι (θα έπρεπε να) ξέρουν πολύ καλά, ότι ο «δογματισμός» και η «μονολιθικότητα» που καταγγέλλουν δεν προκύπτουν από τα ενιαία και δωρεάν σχολικά βιβλία, αλλά από τον ταξικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης που υποστηρίζουν η δομή και το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων. Και αυτός ο προσανατολισμός δεν πρόκειται να αλλάξει από το «πολλαπλό» βιβλίο, αντίθετα αποτελεί συστατικό στοιχείο του. Ενιαία δωρεάν σχολικά βιβλία, ενταγμένα σε ένα ενιαίο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, προσανατολισμένο στην πολύπλευρη ανάπτυξη και μόρφωση των παιδιών και όχι στην αγορά, συνεπικουρούμενα από σχολικές βιβλιοθήκες, όπου ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τη γνώση του, είναι η μοναδική πρόταση που ανταποκρίνεται στα λαϊκά συμφέροντα.

Τον ταξικό προσανατολισμό υπηρετεί, δυστυχώς, και η ίδια η έκθεση, αφού θα φιλοξενήσει και περίπτερο του ελληνικού τμήματος της MENSA (διεθνής λέσχη, που ξεκίνησε από την Αγγλία και προωθεί τα «τεστ νοημοσύνης» IQ), όπου οι επισκέπτες «θα μπορούν να μετρήσουν το IQ τους και να ενταχθούν ή να μην ενταχθούν στο 2,5% των πιο έξυπνων ανθρώπων του κόσμου»...

Κατά τ' άλλα, στην έκθεση συμμετέχουν 240 εκδότες, με δεκάδες χιλιάδες τίτλους, προγραμματίζονται αφιερώματα σε Μαρία Κάλλας, Νίκο Καζαντζάκη, Διονύσιο Σολωμό και Νίκο Εγγονόπουλο και άλλες εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ