Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αξιώσεις για καθήλωση μισθών - συντάξεων

Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση - εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων - ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα. Οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποτελούν πρόγευση για την εμβάθυνση της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Με τις δηλώσεις του, ο Ν. Γκαργκάνας επισείει, για μια ακόμη φορά, τον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, γεγονός βέβαια που - σύμφωνα με τη δική τους ορολογία - μεταφράζεται σε συγκράτηση των μισθών και συντάξεων σε επίπεδα κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε πως οι «ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό υπερκαλύπτουν τα όποια αποτελέσματα από την ανατίμηση του ευρώ», μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για τη γραμμή που επιχειρούν να επιβάλουν οι ευρωτραπεζίτες. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, πως οι κύριες αιτίες για τον πληθωρισμό οφείλονται στην «εσωτερική αγορά». Πρόκειται για το γνωστό κλισέ των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου που μεταφράζεται σε καθήλωση των μισθών και των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, επιχειρούν να φορτώσουν όλα τα κρισιακά φαινόμενα που πλήττουν τις χρηματαγορές στις πλάτες των λαϊκών τάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τους συνεχιζόμενους κλυδωνισμούς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δεν αποκλείει τη συνέχιση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων του ευρώ, εξέλιξη που ισοδυναμεί με την περαιτέρω επιβάρυνση των υπερδανεισμένων νοικοκυριών αλλά και του υπέρογκου κρατικού χρέους. Με άλλα λόγια, τα θέλουν μονά - ζυγά δικά τους. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ακόμη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια πάνω στις τιμές του πετρελαίου, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα ενσωματώσει και τον παράγοντα αυτό στα μεγέθη τού υπό κατάρτιση προϋπολογισμού...

Ο τζόγος καλά κρατεί

Η υφεσιακή κατάσταση στις αναπτυγμένες καπιταλιστικά οικονομίες κάθε άλλο παρά έχει αποτρέψει τα φαινόμενα συγχωνεύσεων και εξαγορών ακόμη και μέσω «επιθετικών κινήσεων». Η Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να έχει έναν κάποιο έλεγχο πάνω σε αυτές τις κινήσεις, ζήτησε από όλες τις τράπεζες να της γνωρίσουν τους μετόχους τους με ποσοστά πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου τους. Το συγκεκριμένο έχει να κάνει και με την εφαρμογή του νέου λεγόμενου «εποπτικού συστήματος» των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά είναι φανερό το γεγονός ότι έχουν υπό διερεύνηση τυχόν κινήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων όπως των λεγόμενων hedge funds.

  • Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας (ανάλογες γίνονται και στα άλλα κράτη του ευρωσυστήματος) το μήνα Απρίλη του 2007 ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στην παραδοσιακή αγορά συναλλάγματος έφτασε σε 4,9 εκατ. δολάρια. Στην ίδια περίοδο, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα ξένων νομισμάτων και επιτοκίων έφτασε στα 446,4 εκατ. δολάρια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενοχοι» οι μισθοί και συντάξεις (2007-12-05 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέων ανατιμήσεων (2006-11-08 00:00:00.0)
Αυξήσεις στο όνομα του πληθωρισμού (2005-12-10 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις για πληθωρισμό - επιτόκια (2005-06-15 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το «μαγείρεμα» της οικονομικής πολιτικής (2004-05-04 00:00:00.0)
Σύσκεψη ...επί συσκέψεων για την πορεία της οικονομίας (1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ