Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να οργανωθεί ο αγώνας σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά

Με εργαζόμενους σε εργοστάσια της Εύβοιας συζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Οι χειραψίες και οι ζεστές κουβέντες έδειχναν πως τα ίδια πρόσωπα δεν είχαν καιρό να συναντηθούν. Και, πράγματι, έτσι είναι. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, που με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, βρέθηκε χτες στην επιχείρηση κρέατος «Κελαϊδίτης» στην Εύβοια, είχε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές. Τότε, ανάμεσα στις κουβέντες για τα προβλήματα και την αγωνία του μεροκάματου, οι κομμουνιστές είχαν δώσει την υπόσχεση ότι, όπως και πριν, έτσι και τώρα, δε θα λείψουν ούτε στιγμή από το πλευρό των εργαζομένων. Αυτό εκφράστηκε με τον πιο έμπρακτο τρόπο και χτες, με την περιοδεία του κλιμακίου του Κόμματος σε όλους τους χώρους της παραγωγής, στα σφαγεία, στους μύλους και τις μονάδες εκτροφής.

Τώρα, όλες οι δυνάμεις στη μάχη

Αμέσως μετά το ζεστό καλωσόρισμα, στο διάδρομο στήθηκε το πρώτο πηγαδάκι με τους εργαζόμενους των σφαγείων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Είμαστε απέναντι σε μια από τις πιο σκληρές επιθέσεις, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Μαρίνος. Η κυβέρνηση - όπως όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής - έχει ένα και μόνο κριτήριο: Να ενισχύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η αδιαπραγμάτευτη γραμμή της. Για να το επιτύχει αυτό, δεν έχει άλλο τρόπο παρά να βαθύνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να χτυπήσει τα δικαιώματά τους. Αυτό σήμερα το βλέπουμε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην επίθεση για την Κοινωνική Ασφάλιση.


Είναι από τα πιο κρίσιμα και σοβαρά μέτωπα που έχουμε τώρα μπροστά μας. Οι προτάσεις της λεγόμενης «Επιτροπής Σοφών» δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο που θα βαδίσει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και πρέπει η εργατιά να δυναμώσει την ενότητά της. Να συντονίσει τον αγώνα με μικρομεσαίους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, με λαϊκές δυνάμεις. Και όχι μόνο να αντισταθεί και να αποτρέψει τα νέα μέτρα, αλλά πολύ περισσότερο να διεκδικήσει αιτήματα που αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες τους».

«Τώρα - τόνισε -, αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις στη μάχη. Να οργανωθεί ο αγώνας χωρίς καμιά καθυστέρηση. Να μη μείνει κανένας χώρος δουλιάς χωρίς Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη διεύρυνσή τους. Και να πάμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οπως αυτές που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα στις 7 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα. Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εχει συμφωνήσει με το νόμο Ρέππα, που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67. Εχει συμφωνήσει το 50% των συντάξεων να είναι κάτω από 500 ευρώ. Παλεύουμε με τα ταξικά συνδικάτα, για 1.400 βασικό μισθό. Τον δικαιούται ο εργάτης γιατί φτύνει αίμα. Παλεύουμε για σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και μια πενταετία λιγότερη για τα ΒΑΕ».

Επικίνδυνη η κυβερνητική προπαγάνδα

Αναφερόμενος στην άθλια και επικίνδυνη κυβερνητική προπαγάνδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Η κυβέρνηση εκβιάζει, λέγοντας ότι όποιος διεκδικεί δικαιώματα, είναι βολεμένος. Οτι όποιος διεκδικεί τη βελτίωση της θέσης του, είναι τυχοδιώκτης. Αυτό πρέπει να το σπάσουμε. Σήμερα έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να αγγίξουν ούτε μια "τρίχα" από τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Στις σημερινές συνθήκες, έχουμε υποχρέωση να δυναμώσουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Μέχρι και το σύνολο του πλούτου που ανήκει στην εργατική τάξη. Γιατί αυτή είναι η αποστολή της δικιάς μας της τάξης. Η εργατική τάξη δεν είναι μοιραίο να ζει κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης για να πλουτίζουν μια χούφτα καπιταλιστές».

Ο Γ. Μαρίνος έδωσε απάντηση και στο κάλπικο επιχείρημα ότι δε θα θιχτούν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα: «Εχουμε - είπε - υποχρέωση και για εμάς και για τις οικογένειες και τα παιδιά μας να παλέψουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις. Θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν. Θα πούνε: Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Θα εξαιρεθούν αυτοί που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Αυτό το επιχείρημα πρέπει να το ξηλώσουμε. Γιατί εμείς, παλεύοντας για τα δικά μας δικαιώματα, έχουμε πρώτα απ' όλα υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας.

Δεν πρέπει να δεχτούμε να βγουν τα παιδιά μας με χειρότερους όρους στη σύνταξη ή να έχουν χειρότερους όρους για την Υγεία από τους γονιούς τους. Και είναι θέμα εργατικής περηφάνιας και αξιοπρέπειας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών μας. Η εργατική τάξη, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και κλάδο, πρέπει να παλέψει σε ενωτική και συντονισμένη κατεύθυνση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Και το ΚΚΕ, με τη δύναμη που του δώσατε, θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτά τα βασικά μέτωπα πάλης».

Χτυπιέται το σύνολο των εργαζομένων

«Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση - συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος - θα χτυπήσουν βασικά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων. Λένε ότι υπάρχουν "διακρίσεις" και "ανισότητες" στο ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά δε λένε να αντιμετωπιστούν αυτές με μια εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Λένε εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω. Εμείς λέμε: Αν υπάρχουν ανισότητες, όπως ισχυρίζονται, γιατί πρέπει αυτός που παίρνει, για παράδειγμα, 600 ευρώ σύνταξη να μην πάρει 1.000, αλλά αυτός που παίρνει 1.000 να πάρει 600; Δηλαδή, αντί να πάμε μπροστά, γιατί να αποδεχτούμε να πάμε πίσω;».

Ξεκαθαρίζοντας, τέλος, ότι ο «κοινωνικός διάλογος είναι εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής», γι' αυτό και χρειάζεται «να καταδικαστεί και να καταπολεμηθεί», ο Γ. Μαρίνος, κλείνοντας την ομιλία του, ανέδειξε την ανάγκη «η πάλη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα να συνυπάρξει με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια», καθώς «το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του την αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα».

Η περιοδεία και η συζήτηση με τους εργαζόμενους συνεχίστηκε σε καθέναν από τους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης. Ακολούθησε επίσκεψη στην επιχείρηση «SYNKO». Το μεσημέρι και το απόγευμα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις δημάρχους Ταμυνέων και Στύρων και στη συνέχεια επισκέφτηκε τα ΔΔ Στύρων και Νέων Στύρων, που δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ