Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα 14 χτυπήματα στους ασφαλισμένους

Οι προτάσεις της «Επιτροπής Αναλυτή» βάζουν στο στόχαστρο όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή κλάδο
Οι προτάσεις της «Επιτροπής Αναλυτή» βάζουν στο στόχαστρο όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή κλάδο
Οι ανατροπές - παρεμβάσεις που προτείνει η «Επιτροπή Αναλυτή» είναι:

1. Αναθεώρηση των ρυθμίσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης. Δράση για παράταση του εργασιακού βίου. Συσχέτιση των ορίων ηλικίας με τις δημογραφικές εξελίξεις.

Που σημαίνει χτύπημα των «πρόωρων» - γυναίκες με ανήλικα, παραπέρα μείωση της σύνταξης για όσους αποχωρούν νωρίτερα. Αύξηση του ανώτερου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και συσχέτιση αυτού του ορίου με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

2. Αναπροσαρμογή του ανώτατου ποσοστού αναπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών, για κύρια και επικουρική ασφάλιση ως κίνητρο παραμονής στην εργασία.

Βάζουν χέρι και στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα τιμωρεί όσους φεύγουν νωρίτερα.

3. Τρόπος υπολογισμού σύνταξης (με βάση ποιο μισθό του ασφαλιστικού βίου υπολογίζεται η σύνταξη).

Επιδιώκεται και η μείωση του συντάξιμου μισθού, αφού έχει ήδη προταθεί να υπολογίζεται σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την πενταετία.

4. Ρυθμός αναπροσαρμογής συντάξεων σύμφωνα με οικονομικούς δείκτες.

Καμία αναφορά στο σημερινό εξευτελιστικό ύψος των συντάξεων και πολύ περισσότερο στις ανάγκες των εργαζομένων.

5. Επιδίωξη οικονομιών κλίμακας με ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις Ταμείων, ώστε ο αριθμός τους να περιοριστεί στο ελάχιστο, δίδοντας παράλληλα διέξοδο στους επιμέρους κλάδους να προσφύγουν συμπληρωματικά στην επαγγελματική ασφάλιση (2ος Πυλώνας) με φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Οι ενοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο τη συμπίεση και την περικοπή δικαιωμάτων, όπως άλλωστε έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, που θα λειτουργούν όπως οι ιδιωτικές ασφάλειες και δε θα υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος των παροχών.

6. Ενίσχυση ανταποδοτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης. Αναλογιστική συσχέτιση εισφορών με παροχές. Διαχωρισμός κοινωνικής προστασίας από την κοινωνική ασφάλιση. Διαχείριση της κοινωνικής προστασίας (ελάχιστες συντάξεις, ΕΚΑΣ, σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα ΟΓΑ) από τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας - Πρόνοιας.

Η συσχέτιση εισφορών - παροχών θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις. Η έννοια της ανταποδοτικότητας μέσα σε ένα σύστημα που θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης και ο συντάξιμος μισθός λειτουργεί μόνο προσχηματικά και «χρυσώνει» το χάπι για να περάσουν τα μέτρα.

7. Επανεξέταση - έλεγχος συντάξεων αναπηρίας και αναθεώρηση κατηγοριών βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Και τα δύο θα οδηγήσουν σε χειροτέρευση των σημερινών συνθηκών. Η αναθεώρηση των ΒΑΕ θα αυξήσει τα όρια ηλικίας.

8. Ενεργός διαχείριση των αποθεματικών.

Σημαίνει παραπέρα εντατικοποίηση του τζογαρίσματος.

9. Οριστική ρύθμιση του θέματος των κοινωνικών πόρων.

Θα μειωθεί παραπέρα η χρηματοδότηση των ταμείων. Ορισμένα ταμεία θα συμπιεστούν και αυτό θα οδηγήσει σε περικοπή των σημερινών τους δικαιωμάτων.

10. Υποχρεωτική ασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο ελληνικό έδαφος και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ελεγκτικών υπηρεσιών των Ταμείων για τον έλεγχο και την εφαρμογή των παραπάνω.

Προτάσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα και καμιά δέσμευση.

11. Αύξηση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή μείωση των εξόδων από τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τον εξορθολογισμό της δημόσιας υγείας, για εξοικονόμηση πόρων που θα αποτελούν την κρατική χρηματοδότηση των ταμείων.

Η μείωση του δημόσιου τομέα παντού οδήγησε σε μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συρρικνώθηκαν οι παροχές, επιβλήθηκαν πρόσθετα χαράτσια στους εργαζόμενους, χωρίς αυτό να φέρει και εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

12. Ενιαίο μηχανογραφικό και λογιστικό σύστημα για όλα τα Ταμεία. Κυρώσεις στα διοικητικά συμβούλια σε περίπτωση μη παροχής στοιχείων και μη τήρησης οικονομικών καταστάσεων. Μέτρα που επαναλαμβάνονται κατά κόρον μπροστά σε κάθε αντιασφαλιστική επίθεση, χωρίς ποτέ να λύνονται ακόμα και αυτά τα τεχνικά ζητήματα.

13. Καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής όχι μόνο μέσω επιθεωρήσεων εργασίας, αλλά συνολικά και στοχευμένα με κατάλληλη νομοθεσία. Οσοι δε θέλουν να ζυμώσουν δέκα χρόνια κοσκινάνε! Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και προσπαθούν με ανέξοδες εξαγγελίες να χρυσώσουν το χάπι των ανατροπών.

14. Ενίσχυση της απασχόλησης (γυναίκες, νομιμοποίηση μεταναστών, ενεργός γήρανση, νέοι).

H ενεργός γήρανση, σημαίνει εργασία μέχρι θανάτου. Αναγνωρίζουν το «δικαίωμα» στον εργαζόμενο να πεθαίνει πάνω στο μεροκάματο στα βαθιά γεράματα, αντί να ζει με μια σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ