Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η κατάσταση στα μουσικά σχολεία

Από την πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών των μουσικών σχολείων στο Σύνταγμα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών των μουσικών σχολείων στο Σύνταγμα
Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα μουσικά σχολεία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζεται από τη βαθιά υποτίμηση της αισθητικής αγωγής στο σχολείο, και την πρόταση για καλλιτεχνική παιδεία σε κρατικά δωρεάν κέντρα σε κάθε δήμο, φέρνει για ακόμα μια φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Σπύρο Χαλβατζή, Κώστα Αλυσανδράκη, Αχιλλέα Κανταρτζή, Γιάννη Ζιώγα και Μπάμπη Χαραλάμπους.

«Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με: α) Τη δημιουργία ενιαίου δωδεκάχρονου βασικού σχολείου που να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του την αισθητική αγωγή σαν αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής παιδείας και β) την παράλληλη ίδρυση κρατικών κέντρων καλλιτεχνικής αγωγής σε επίπεδο δήμου, τα οποία θα παρέχουν δημόσια και δωρεάν καλλιτεχνική παιδεία», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζονται τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσικά σχολεία: Τεράστιο πρόβλημα ελλείψεων σε καθηγητές μουσικής και γενικής παιδείας με συνέπεια την απώλεια πολλών ωρών μαθημάτων και την εξώθηση των μαθητών στα φροντιστήρια και στα ωδεία. Η επιζήμια για όλους τους μαθητές κατάτμηση του σχολείου σε επικαθήμενες βαθμίδες (Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο) έχει ακόμη σοβαρότερες επιπτώσεις στα μουσικά σχολεία, καθώς διαρρηγνύει κάθε συνέχεια της μουσικής εκπαίδευσης στα ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων. Επιπλέον, για μια σειρά μουσικά όργανα δεν έχει συνταχθεί αναλυτικό πρόγραμμα. Οι γονείς υποχρεώνονται να αγοράζουν τα μουσικά όργανα των παιδιών τους, καθώς η κυβερνητική εξαγγελία για διάθεση 9 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δωρεάν παροχή μουσικών οργάνων δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, με πρόχειρες αίθουσες διδασκαλίας οργάνων, χωρίς αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη και χωρίς αίθουσα εστιατορίου, παρότι τα παιδιά παραμένουν στο σχολείο μέχρι το απόγευμα. Οι απόφοιτοι των μουσικών σχολείων δεν αποκτούν κανένα τίτλο ή πιστοποίηση για τις μουσικές σπουδές που πραγματοποίησαν σε αυτά, παρά το γεγονός ότι η πιστοποίηση αυτή προβλέπεται σε σχετικό νόμο, που συνειδητά παραμένει ανενεργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ