Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Δουλέμποροι» με τη σφραγίδα του κράτους

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι τα «γραφεία ευρέσεως εργασίας», ή αλλιώς «ενοικίασης εργαζομένων», κοινώς δουλεμπορικά, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Αυτά τα γραφεία διαπραγματεύονται με τους εργοδότες την πρόσληψη, «απαλλαγμένων» από δικαιώματα, εργατών. Δηλαδή διαπραγματεύονται την πρόσληψη εργαζομένων με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, με μισθούς πείνας και χωρίς ασφάλιση!

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το ξενοδοχείο «Κλαμπ Μεντιτερανέ», στην Κω, γαλλικών συμφερόντων, στο οποίο αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία, ότι 23 καθαριστές, καθαρίστριες και κηπουροί, οι οποίοι «νοικιάζονται» στο ξενοδοχείο από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών «Iss Facility Services ΑΕ», δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια). Επίσης για αυτούς δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου καθώς αμείβονται με μισθούς που καθορίζει το δουλεμπορικό γραφείο και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 650 ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτοί αποτελούσαν προσωπικό του ξενοδοχείου τους οποίους η διεύθυνση απέλυσε για να τους προσλάβει μετά μέσω του δουλεμπορικού γραφείου!

Ανάλογη περίπτωση αποκαλύφθηκε και στο ξενοδοχείο «Resident George» («Ρέζιντεντ Τζορτζ») στην πλατεία Κάνιγγος, στο οποίο μέσω του γραφείου «Κώτσης Α και ΣΙΑ ΕΕ» εργάζονται 6 με 8 εργαζόμενοι οι οποίοι επίσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΞΥ. Για αυτά τα γραφεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν «μάχη» ώστε να μη λειτουργούν παράνομα και με τη «βούλα και την υπογραφή» τους τα νομιμοποίησαν. Και, βέβαια, η ΝΔ φρόντισε να τα διατηρήσει, αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν στην εξεύρεση φτηνής δύναμης για το κεφάλαιο. Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει και οι μεγαλοεργοδότες τρίβουν τα χέρια τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ