Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσφατα τη χώρα μας επισκέφτηκε το «αγαπημένο παιδί» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε δημόσια κατηγορηθεί από τον πρώην υπουργό Αμυνας της χώρας του και πρώην στενό συνεργάτη του, Ιράκλιι Οκρουασβίλι, (επίσης φανατικό οπαδό των ΗΠΑ και της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ). Ο πρώην συνεργάτης του υποστήριξε ευθέως ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος ευθύνεται για πολιτικές διώξεις, ακόμα και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων. Ο Ι. Οκρουασβίλι κατηγόρησε τον Μ. Σαακασβίλι πως είχε δώσει και στον ίδιο εντολές φυσικής εξόντωσης αντιπάλων του, σημειώνοντας λεπτομέρειες γύρω από την εντολή εκτέλεσης γνωστού επιχειρηματία της χώρας, αλλά και την εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση. Οι κατηγορίες του Οκρουασβίλι τον οδήγησαν στη φυλακή, από την οποία βγήκε λίγες μέρες αργότερα, όταν απέσυρε τις κατηγορίες του κι αφού κάποιος «άγνωστος» κατέθεσε το τεράστιο ποσό της εγγύησης των 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κι αυτά στη χώρα όπου η ανεργία κυμαίνεται επίσημα στο 14,6%, ο μέσος μισθός είναι από τους μικρότερους σε σχέση με τις χώρες που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ, (γύρω στα 50 δολάρια στον ιδιωτικό τομέα και 75 δολάρια στο δημόσιο κι η μέση σύνταξη 15 δολάρια), με πιο καλοπληρωμένους τους αξιωματικούς του στρατού, που από την 1/1/2008 θα πληρώνονται με μέσο μισθό 500 δολαρίων. Σε μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων που εξακολουθεί να είναι τριχοτομημένη στο βασικό τμήμα της και στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αυτομολήσει.

Το τελευταίο διάστημα η Γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσου. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενεργότερα εντάσσουν τη χώρα στα σχέδιά τους, με στόχο να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στον Καύκασο.

Στα θέματα αυτά αναφέρεται το ιδιαίτερα διαφωτιστικό άρθρο, που μας έστειλε ο Τεμούρ Πίπια, Γραμματέας της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ).


Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ