Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Περιοδεία σε ειδικά σχολεία στο Ηράκλειο

Περιοδεία σε σχολεία Ειδικής Αγωγής του Νομού Ηρακλείου πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι κλιμάκιο της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου.

Το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε το Δημοτικό και Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής του Αϊ Γιάννη και το Ειδικό ΤΕΕ Κνωσού, όπου συνομίλησε με το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και γονείς των μαθητών. Τα τρία σχολεία χαρακτηρίζονται ως Νομαρχιακά, δηλαδή δέχονται και καλύπτουν ανάγκες μαθητών απ' όλο το νομό, χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι ελλείψεις και τα προβλήματα υποδομής δεν το επιτρέπουν.

Συγκεκριμένα, στο Ειδικό Δημοτικό και Γυμνάσιο που συστεγάζονται με ακόμα δύο σχολεία, το Νηπιαγωγείο και το Νυχτερινό Λύκειο, λείπουν αίθουσες, με αποτέλεσμα ακόμα και γραφεία καθηγητών να μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας.

Επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού και ειδικοτήτων, αφού οι ανάγκες καλύπτονται μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Σοβαρό επίσης πρόβλημα είναι το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών που σήμερα λύνεται με τη μίσθωση λεωφορείου ΚΤΕΛ από τη Νομαρχία Ηρακλείου.

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στο Ειδικό ΤΕΕ στην Κνωσό με ιδιαίτερα οξύ το ζήτημα της στέγασης. Συγκεκριμένα, το κτίριο που έχει παραχωρήσει ο δήμος αποτελείται από 4 πολύ μικρές αίθουσες λίγων τετραγωνικών και ένα γραφείο καθηγητών, επίσης ασφυκτικά μικρό. Και σε αυτό το σχολείο υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομή κ.α. Η μεταφορά των μαθητών γίνεται με δύο μικρά πούλμαν και ταξί για παιδιά που μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Σοβαρό πρόβλημα που τέθηκε και από τους γονείς είναι και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών, τα οποία μετά το σχολείο δεν προβλέπει το κράτος με ποιο τρόπο θα ενσωματωθούν στην κοινωνία που θα εργαστούν κ.α.

Η βουλευτής του ΚΚΕ από τη μεριά της τόνισε ότι τα ειδικά σχολεία και εργαστήρια δεν μπορεί να λειτουργούν με φιλανθρωπίες και χορηγούς, χρειάζεται η δημιουργία ειδικών σχολείων για την εκπαίδευση και ολοκληρωμένη φροντίδα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν συντονισμένα και από κοινού τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και γονείς και μαθητές. Επίσης επισήμανε την ανάγκη μελέτης που θα οδηγήσει σε ένα κεντρικό σχεδιασμό στην εκπαίδευση των παιδιών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ