Τρίτη 30 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντική παρέμβαση για τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων

Πλατιά εξόρμηση από σήμερα στους εργαζόμενους του ΟΛΠ, με στόχο να μπουν εμπόδια στον τεμαχισμό και στην ιδιωτικοποίηση μιας ακόμα στρατηγικής λειτουργίας του λιμανιού

Με σύνθημα «Να μπει φραγμός στον τεμαχισμό και στην εισβολή των μονοπωλίων στο ΣΕΜΠΟ - ΟΛΠ» η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους όσοι θίγονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, να συγκροτήσουν άμεσα ενιαίο μέτωπο δράσης που θα ακυρώσει τα κυβερνητικά διαλυτικά σχέδια σε βάρος του λιμανιού του Πειραιά και θα συμβάλει στην προοπτική της ανατροπής συνολικά αυτής της χρεοκοπημένης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΟΠ εξέδωσε ένα τετρασέλιδο κείμενο καλώντας σε συστράτευση για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, για επαναφορά του ΟΛΠ εξ ολοκλήρου στο δημόσιο. Μέσα από πλατιά συζήτηση, καταθέτει στους εργαζόμενους την πρόταση του ΚΚΕ για «ΟΛΠ ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίους, αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας (μεταφορές, ενέργεια, κλπ.), οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως, μόνιμη, σταθερή, με πλήρη δικαιώματα εργασία, για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης με τους νεοπροσλαμβανόμενους, υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος, η κατοχύρωση της μεταφοράς ως κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος».

Το κείμενο της ΚΟΠ από σήμερα θα αρχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στο λιμάνι, ξεκινώντας από τα χαράματα με την περιοδεία, στις 6.30, του Γιώργου Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, στους τεχνικούς του ΣΕΜΠΟ. Θα ακολουθήσει περιοδεία στις 8 το πρωί της Διαμάντως Μανωλάκου, επίσης μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, ενώ στις 9.30 το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΛΠ.

Προχωράει η ιδιωτικοποίηση

Η ΚΟΠ τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά τον ελιγμό του «κοινωνικού διαλόγου» που έκανε με τη βοήθεια που της πρόσφεραν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο χώρο, για να ανακόψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τώρα επανέρχεται δριμύτερη για να ολοκληρώσει το «έγκλημα» σε βάρος των λιμανιών. Οπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις και τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, επιταχύνει την παράδοση των ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ, ΟΛ Θεσσαλονίκης σε πολυεθνικούς ομίλους, υλοποιώντας έτσι τα προηγούμενα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και συνολικά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ΚΟΠ τονίζει ότι ουσιαστικά με την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ οι πολυεθνικές, το εφοπλιστικό κεφάλαιο βάζουν κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους, μονοπωλούν την κύρια είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων. Σπάει έτσι το ενιαίο του λιμανιού, θέσεις εργασίας, εργασιακά δικαιώματα τινάζονται στον αέρα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οδηγείται σε δραστική συρρίκνωση και κλάδοι, όπως οι μικρότερες ναυτιλιακές και χερσαίες μεταφορικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και εκτελωνιστές, απειλούνται με αφανισμό και χιλιάδες εργαζόμενοι κιδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλιά.

Σοβαρότατες θα είναι οι επιπτώσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενδοχώρας της Αττικής και του νησιωτικού συμπλέγματος, αλλά και σε βάρος των ναυτεργατών, για τους οποίους σχεδιάζεται να κατεβαίνουν στους ντόκους - γκέτο να κάνουν και εργασίες λιμενεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ