Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μόνο οι συνελεύσεις αποφασίζουν...

Μαχητική απάντηση στην εισαγγελική παρέμβαση

Από την πορεία των μαθητών...

Motion Team

Από την πορεία των μαθητών...
«Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη. Στήριγμά μας το Συντονιστικό!» Με αυτό το τραγούδι - σύνθημα, οι μαθητές έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης τους αγώνα τους. Στάθηκαν με τόλμη απέναντι από τα ΜΑΤ, που πήραν θέση μάχης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 9 του Νοέμβρη.

Οι μαθητές απέρριψαν τα μαθήματα υποταγής που σχεδίαζαν την ίδια ώρα μέσα στο δικαστικό μέγαρο ο εισαγγελέας, με τους διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αστυνομία, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Β. Φλωρίδης, με στόχο τον τερματισμό των καταλήψεων στα σχολεία.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκαν στο δικαστικό μέγαρο. Με μπροστάρη το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης καλούσαν στο πλευρό τους να αγωνιστούν τους εργαζόμενους γονείς τους φωνάζοντας «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Οι απειλές και η απάντηση

Με τη λήξη της σύσκεψης στην Εισαγγελία, έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας είπε πως δε θα δώσει εντολή στην αστυνομία να επέμβει στα σχολεία, αλλά και ότι επιφυλάσσεται να το πράξει εάν προκύψει κίνδυνος για την ...ασφάλεια των μαθητών. Συνέστησε στους διευθυντές Δευτεροβάθμιας και στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Γονέων, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, να «εργαστούν» στην κατεύθυνση τερματισμού των καταλήψεων. Εκπρόσωποι του ΣΑΣΘ συνάντησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας και του επέδωσαν ψήφισμα. Ο Β. Φλωρίδης ζήτησε και από τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις. Οι μαθητές απάντησαν ότι μόνο οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών είναι αρμόδιες να αποφασίσουν με ποια μορφή θα συνεχιστεί ο αγώνας.

Στο δρόμο και οι φοιτητές

...και των φοιτητών

Motion Team

...και των φοιτητών
Πολλές εκατοντάδες φοιτητές, μαζί με μεταπτυχιακούς, εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους συναντήθηκαν ξανά στους δρόμους. Διατράνωσαν, επίσης, την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών κόντρα στις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και τρομοκράτησης των αγώνων της νεολαίας.

Συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο νωρίς το μεσημέρι και πραγματοποίησαν στη συνέχεια μαχητική πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με μπροστάρη το πανό «Γεια σου κυρ Εισαγγελέα. Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών. Οχι στην τρομοκράτηση των αγώνων της νεολαίας» των συλλόγων Ιστορικού, Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Φυσικού και Δημοσιογραφίας και το πανό των συλλόγων που πήραν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ ξεκίνησαν μαχητική διαδήλωση. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι φοιτητές διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν μαχητικά τον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Στις άλλες πόλεις

Μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και στη συνέχεια συνεδριάσεις των Συντονιστικών Αγώνα πραγματοποίησαν οι μαθητές σε Σέρρες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα. Στις Σέρρες εκατοντάδες μαθητές από πέντε ενιαία λύκεια, το Νυχτερινό Λύκειο και τον ΟΑΕΔ έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης, αφού συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία μαζί με φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ